Trg golobarskih žrtev 8
5230 Bovec
Danes so v večnamenskem prostoru OŠ Bovec in v jedilnici Vrtca Bovec obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje, na pobudo čebelarske zveze pa od leta 2011 poteka vsak tretji petek v novembru. Letos je to 21. november, poteka pod geslom Moja izbira je slovenska hrana. Cilj je podpreti slovenske pridelovalce hrane in spodbuditi samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, kmetijske dejavnosti in čebelarstva, o pravilnem ravnanju z odpadki in o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Letos tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo 15. leto zapored, v večnamenskem prostoru OŠ Bovec pa so učenci v ta namen pripravili tudi kulturni program. Ob učencih in učiteljih, so se dogodka udeležili še ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar in župan Občine Bovec Valter Mlekuž s sodelavko Jožico Kavs. Po prijetnem dogajanju v OŠ Bovec so se gosti preselili v Vrtec Bovec, kjer so vzgojiteljice otrokom ponudile vse domače dobrote, ki jih mora vsebovati slovenski zajtrk, goste pa je sprejela in vsem zaželela dober tek vodja Vrtca Bovec oziroma pomočnica ravnateljice za vrtec in svetovalna delavka Petra Barbič.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na slovenskih kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Otroke, mladino in širšo javnost se na ta način seznanja o pomenu zajtrka, o prednostih lokalno pridelanih živil ter o pomenu kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Na Bovškem je čebelarstvo zelo razvito in bovški medovi pa med najkakovostnejšimi v slovenskem in tudi mednarodnem merilu. Čebelarsko društvo Bovec združuje 28 članov, vsako leto posebej pa se lahko pohvali z velikimi dosežki in priznanji na področju čebelarstva. Medovi posameznih članov dosegajo izjemno kakovost, posamezni člani pa so prejemniki visokih priznanj. Zato ne čudi, da imajo bovški medovi v Bovcu tudi ob Slovenskem zajtrku posebno mesto.