Občina Bovec je del goriške statistične regije. Meri 367 km2. Po površini se med slovenskimi občinami uvršča na 4. mesto.

Bovško je gorata pokrajina v Julijskih Alpah. Vijugavi in ozki dolini Soče (iz katere izhajajo še stranske doline Lepena, Vrsnik, Zadnjica in Zadnja Trenta) in Koritnice z Bavšico, Možnico in Loško Koritnico, se ob sotočju Soče in Koritnice udobno razlezeta v Bovško kotlino, ki pa se potem spet stisne in preide v srpeniško-žagarsko kotanjo z dolino reke Učje. Bovška kotlina je v svojem dnu pokrita z dokaj obsežnimi in ravnimi obdelovalnimi površinami. Občina Bovec meji na italijanske občine Tarvisio (Trbiž), Chiusaforte (Kluže) in Resia (Rezija) ter slovenski občini Kobarid in Kranjska Gora. Prek gorskih prelazov Predel (1156 m), Vršič (1611 m) in Učja (650 m) ali prek krajev od juga skozi Tolmin in Kobarid proti izviru Soče se pripeljete na Bovško. Središče Bovške, Bovec, leži na nadmorski višini 483 m.

Poletja v dolini so prijetno topla, zime pa mile. Velik del Bovške leži v Triglavskem narodnem parku. Bovško je deželica, polna skrivnosti in zanimivosti. Relief pokrajine je bil ponekod izrazito ledeniško preoblikovan, od tod raznovrstnost njegovih oblik. Dolgotrajno kemično in fizikalno delovanje na geološko podlago je s sodelovanjem tektonskih sil dalo značilno podobo tej gorski pokrajini.

Bovško je področje, kjer je okolje dokaj nedotaknjeno, industrija skromna, vode še čiste, zato se lahko narava pokaže v vsem svojem bogastvu.

Bovec je kot osrednji kraj v dolini skozi stoletja zrasel v veliko in močno naselje. Bovško je seveda odvisno od dogajanja in odločitev na ravni države Slovenije, po drugi strani pa se nahaja na križišču romanskega, germanskega in slovanskega kulturnega prostora, na samem robu Evropske skupnosti.

Statistični podatki Statističnega urada RS za leto 2008 in za primerjavo leto 2013, kažejo o občini Bovec tako sliko:

Primerjalni podatki Bovec – Slovenija 2018