Ob prazniku z Občino Bovec pobratene Občine Prijedor so se tekači Tekaškega društva Bovec udeležili uličnih tekov, predstavniki Občine Bovec z županom Valterjem Mlekužem na čelu pa tradicionalnih prireditev ob počastitvi praznika.

Na mednarodnem »Teku po ulicah Prijedora« je Občino Bovec in tudi Slovenijo zastopalo Tekaško društvo Bovec. Topel sprejem bovških tekačev in tekačic ter odlične uvrstitve so tokrat zaznamovale že dvainšestdeseto izvedbo te tradicionalne športne manifestacije, ki je bila tudi letos odlično pripravljena. Bovčani in Bovčanke so se kar osemkrat zvrstili na zmagovalnem odru. V kategoriji deklic letnika 2012 je prvo mesto osvojila Taja Kravanja, druga je ciljno črto prečkala Zala Komac. Med dečki istega letnika je drugi v cilj pritekel Tevž Kravanja. Pia Kavs je slavila med osmošolkami. V kategoriji devetošolk so si Bovčanke pritekle trojno zmago, na najvišjo stopničko pa je stopila Niki Mlekuž Kamarić, drugo mesto si je pritekla Lea Markovič, tretje pa Nina Komac. Mathias Mlekuž je bil najhitrejši med devetošolci. Lovro Razpet je med sedmošolci osvojil sedmo mesto. V kategoriji dijakov je peti v cilj pritekel Kimi Melihen, takoj za njim pa Matic Žagar. Reprezentantka Srbije Teodora Simović (AK Novi Pazar ) in Hilari Kiptum Majo Kimajo (Kenija) sta slavili v konkurenci članic in članov.

Delegacijo Občine Bovec so sestavljali župan in podžupan Občine Bovec Valter Mlekuž in Miro Bozja, Romina Bradaškja iz županovega urada ter Marjeta Kavčič iz službe za gospodarstvo. Kot vse druge delegacije udeleženih pobratenih Občin so prisostvovali na Slavnostni akademiji v Narodnem gledališču, na kateri je zbrane med drugim pozdravil župan Občine Prijedor Slobodan Javor, pri polaganju vencev k spomenikom padlih v drugi svetovni vojni in zadnji vojni pa sta se padlim poklonila župan in podžupan Občine Bovec Valter Mlekuž in Miro Bozja.

Tradicionalni županov sprejem vseh delegacij je bil tudi letos v sejni sobi Občine Prijedor, kot po navadi pa so si župani izmenjali priložnostna darila. V svojem nagovoru je župan Občine Bovec Valter Mlekuž dejal, da je dolgoletno sodelovanje Občin Bovec in Prijedor zgledno:

»Sam sem se vašega praznovanja najprej udeleževal kot podžupan, kot župan pa se že svoj tretji mandat vsako leto z velikim veseljem udeležujem vašega praznovanja vašega praznika. Z izjemo kovidnega obdobja, seveda, ko to res ni bilo mogoče. Med našima Občinama so se zgradila prijateljstva na vseh področjih, tako kulturnem in športnem kot na gospodarskem in političnem. Že lani sem na vašem srečanju poudaril, da je najpomembnejše to, da se medsebojno družijo otroci in mladi, ker bo to garancija za sodelovanje prihodnjih rodov. Na letošnjih uličnih tekih so se naši tekačice in tekači odlično odrezali, in jim iskreno čestitam za njihove uspehe, čestitam pa seveda tudi vsem udeležencem, saj je najpomembnejše sodelovati. Zahvaljujem se vam za tako topel in prijazen sprejem, še posebej zato, ker ste imeli zaradi ponovnih poplav prav te dni veliko drugih skrbi. Vabim pa vas, da se tudi vi udeležite praznovanj ob prazniku Občine Bovec,« je med drugim poudaril Mlekuž.

Danes, 17. 5., potekajo še zadnja srečanja bovške delegacije s predstavniki gospodarstva in nekaterih institucij Občine Prijedor.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC