Danes se je v Bovcu začela Poletna šola, letos že 27 zapovrstjo. Po ustaljeni navadi je udeležence na vrtu Hotela Alp pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž in izrazil veliko zadovoljstvo, da se tradicija Poletne šole v Bovcu nadaljuje, čeprav smo prestali težko obdobje s korona-virusnimi omejitvami.

Mag. Andrea Wernig, ki ob drugih profesorjih in slavistih sooblikuje dogajanje tako znotraj šolskega programa kot tudi spremljajočih aktivnosti znotraj Poletne šole na Bovškem in je duša Poletne šole v Bovcu, je že v uvodu povedala, da se morajo udeleženci potruditi, da bi razumeli povedano, kajti pozdravi namenoma niso prevedeni. Najprej je vse prisrčno pozdravil in tako študentom kot profesorjem zaželel prijetno bivanje na Bovškem in uspešno učenje različnih jezikov:

»Zelo smo ponosni in veseli, da prihajate v naše kraje. Dobrodošli med našimi vršaci, v tem lepem vremenu. Prepričan sem, da se boste, tako kot vse skupine do sedaj, imeli lepo. Že 27 let Občina Bovec gosti Poletno šolo v Bovcu, vsi udeleženci pa so vsa ta leta navdušeni, zadovoljni in veseli odhajali iz teh krajev. Verjamem, da bo tako tudi tokrat. Občina Bovec že od začetka stoji za tem projektom, vedno pomaga pri izvedbi in tako je tudi letos. V času vašega bivanja na Bovškem se bo zvrstilo tudi nekaj prireditev na bovškem trgu, zato vabljeni tudi vi. Marsikdo od udeležencev Poletne šole Bovec se rad vrača v naše kraje, mogoče tudi s svojimi družinami. To nas veseli. Hvala, da ste prišli in prijetno ter uspešno pridobivanje znanja novih jezikov,« je v pozdravnem nagovoru povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Ob učenju drugih jezikov udeleženci spoznavajo tudi našo kulturo in kulturno dediščino, celotno območje Bovškega, z dogodkom v trdnjavi Kluže, ki ga za udeležence Poletne šole pripravi Občina Bovec, pa tudi zgodovinska dejstva prve svetovne vojne na tem območju ter hkrati tipično bovško kulinariko. Kot že vsa leta doslej, Občina Bovec za izvedbo Poletne šole v Bovcu namenja prostore Kulturnega doma Bovec, Stergulčeve hiše in Osnovne šole Bovec.

Na tradicionalni mednarodni Poletni šoli Bovec, ki bo potekala do 31. julija 2022, bodo v dopoldanskem času potekali jezikovni tečaji slovenskega, nemškega, hrvaškega, italijanskega in furlanskega jezika, v popoldanskem času pa se bodo odvijale tematske delavnice. Letos se Poletne šole v Bovcu udeležuje 34 študentov iz po dveh partnerskih univerz iz vsake države udeleženke, prvič tudi partnerska univerza iz hrvaškega Osijeka. Kar 24 udeležencev lanskoletne Poletne Šole v Bovcu se je ponovno prijavilo za udeležbo, ugodili pa so lahko le sedmim, saj je, kot je pravi prof.dr. Cristine Beretta, direktorica Poletne šole Bovec, pomembno dati priložnost tistim, ki se Poletne šole udeležujejo prvič.

Letošnja vodilna tema Poletne šole nosi naslov Deljeni spomin, Geteilte Erinnerung, Memoria (con)divisa, Memorie (con)dividude, Podijeljeno sjećanje.

 Zapisal in foto: MILAN ŠTULC