Včeraj sta se na pobudo in v organizaciji Občin Bovec in Trbiž v Žabnicah srečala predsednik Vlade RS Janez Janša v družbi notranjega ministra Aleša Hojsa ter poslanca v DZ RS Danijela Krivca in predsednik FJK Massimiliano Fedriga v družbi podpredsednika Sveta Regije FJK Stefana Mazzolinija.

Srečanja so se udeležili tudi župana Občin Bovec in Trbiž Valter Mlekuž in Renzo Zanette, podžupan Občine Bovec Miro Bozja in zadolžen za mednarodno sodelovanje pri Občini Bovec Milan Štulc, ki je potek srečanja tudi koordiniral.

V dopoldanskem času sta predsednik Vlade RS Janez Janša in notranji ministre Aleš Hojs v družbi Mira Bozje na povabilo Promoturisma FVG najprej preizkusila progo na Sv. Višarjah, dobrodošlico na smučišču pa sta jim zaželela župan Občine Trbiž Renzo Zanette in direktor smučarskih centrov Trbiž, Sv. Višarje in Sella Nevea, Alessandro Spaliviero.

Neformalno srečanje je potekalo v restavraciji Al Vecchio Skilift v Žabnicah, ob tej priložnosti pa je med drugim beseda tekla tudi o projektu Galeria  di Bretto, kot je bil uradni naziv skupnega projekta Občin Trbiž in Bovec za povezavo Rablja (Cave del Predil) na italijanski in Loga pod Mangartom na slovenski strani skozi rabeljski rudnik in »štoln« v Logu pod Mangartom. Oba predsednika sta se zavzela za nadaljevanje aktivnosti za izvedbo zastavljenega projekta, s katerim na prvi kandidaturi na evropska sredstva, vodilni partner je bila Občina Trbiž, Občini na razpisu Interreg nista uspeli.

Glede čezmejnega smučišča Kanin-Sella Nevea so skupaj ugotavljali tudi, da je nesmiselno omejevati prehode, saj imata Slovenija in Regija FJK enake ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zato je predsednik Fedriga obljubil, da bo Promoturismu predlagal ponovno uvedbo enotne smučarske karte za obe smučišči, kot je to veljalo pred epidemijo.

Poslanec v DZ RS Danije Krivec je predsedniku FJK Massimilianu Fedrigi predlagal tudi, da bi bilo ob Anasovi investiciji obnove predora pri Rabeljskem jezeru smiselno bolje urediti tudi cesto proti Predelu oziroma Sloveniji, ker je ta na nekaterih odsekih dokaj ozka, ob tem pa mu je predstavil tudi že zaključene in za naslednja leta načrtovane ter že potrjene investicije na slovenski strani od Predela do Loga pod Mangartom.

Ob koncu srečanja je župan Občine Bovec Valter Mlekuž predsednika FJK Massimiliana Fedrigo povabil v Bovec, da bo v živo videl tudi investicije v ceste na slovenski strani Predela, še bolj pa zato, da bo bolje spoznal smisel in pomen projekta povezave Rabeljskega rudnika z Logom pod Mangartom v turistične namene. Seveda pa tudi zato, da spozna Bovec in vsaj del Bovškega. Fedriga je povabilo z veseljem sprejel.

Tako Janez Janša kot Massimiliano Fedriga sta srečanje ocenila za zelo koristno, prav posebej pa sta pohvalila odlično in vzorno čezmejno sodelovanje Občin Bovec in Trbiž oziroma obeh županov ter tudi sodelovanje Občine Bovec z Občinami Kluže, Rezija in Čenta. Ob slovesu se je trbiški župan Renzo Zanette predsedniku Janši, ministru Hojsu in poslancu Krivcu za udeležbo zahvalil z monografijo o Trbiškem, bovški župan Valter Mlekuž pa je simboličnim darilom, dobrotami z Bovškega, obdaril udeležence s strani FJK, predsednika Janšo in ministra Hojsa. Od predsednika vlade RS Janeza Janše je župan Valter  Mlekuž prejel jubilejno kravato ob 30. obletnici samostojne Slovenije.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC