Bovec Outdoor Film Festival (BOFF) je v svoji 14. Izvedbi ponovno blestel, osebje KD Bovec pa je z nudenjem celostne tehnične podpore še enkrat dokazalo, da so vešči izvedbi dogodkov tudi v tako rekoč izjemnih razmerah. Vsi udeleženci so seveda morali izpolnjevati enega izmed pogojev PCT in ob zagotavljanju priporočene medsebojne razdalje ves čas nositi zaščitne maske.

Glavni pokrovitelj BOFF-a je Občina Bovec. Štirinajsta izvedba Bovec Outdoor Film Festivala je v Kulturnem domu Bovec v skladu z omejitvami tri večere zapored, od torka do četrtka, napolnila vsak drugi sedež velike dvorane. Med 36 filmi, ki so na platnu prikazovali športne podvige, čudeže narave ali oboje hkrati, sta na koncu največ glasov gledalcev osvojila dva iz tiste manjšine, ki se priklanja predvsem naravi.

Najboljši tuji film po izbiri občinstva: SMARAGDNI RAJ

Naslov najboljšega tujega filma je osvojil film Smaragdni raj (Emerald Paradise), pod katerega se je podpisal Avstrijec Laurens Bubendorfer. Tirolec, ki se je zaljubil v reko Sočo, je za osnovo pripovedi sicer postavil muharjenje, svojo veliko strast, a ima vendarle glavno vlogo reka in postrvi v njej, boj za ohranitev avtohtone vrste in sodelovanje ljudi s tem ciljem. V letih snemanja se je nabrala vrsta kakovostnih posnetkov nad in pod vodo, ki so našli svoje mesto v 55-minutnem filmu.

»Muharjenje nas uči, kako živeti v sožitju z naravo in se prepustiti naravnemu toku vode,« pravi Bubendorfer, ki se je tudi udeležil torkove projekcije in odgovoril na nekaj vprašanj.

Najboljši domači film po izbiri občinstva: DIVJA SLOVENIJA

Naslov najboljšega domačega filma je pripadel filmu Divja Slovenija, avtorja Mateja Vraniča, v koprodukciji RTV Slovenija. 83-minutni film se sprehodi med prebivalci petih različnih slovenskih ekosistemov. Fotograf Vranič, ki objavlja tudi v reviji National Geographic je ustvaril film, ki s prizori iz živalskega sveta več kot le vreden tudi prikazovanja na televizijskem programu Netional Geographic.

»Presenečenje je, če zmagaš na tematsko usmerjenem festivalu, na katerem si izven okvirov njihove tematike,« pravi Vranič.

Z izvedbo 14. BOFF je nadvse zadovoljen predvsem direktor festivala Jan Maček:

»Glede na omejitve smo pozitivno presenečeni nad obiskom. Uvedli smo nekaj novosti, v prihodnje pa si želimo dodati četrti dan projekcij, tudi zato, da bo več časa za spremljevalne dogodke,« črto po 14. BOFF potegne ustanovitelj in direktor festivala Jan Maček.

Več o BOFF pa na spletni strani www.boff.si

BOFF na Facebooku: https://www.facebook.com/visitboff
BOFF na Instagramu: https://www.instagram.com/bovecoutdoorfilmfestival
#visitboff

Pripravil: MILAN ŠTULC