Tudi letos tretji četrtek v novembru, letos je to 18. november, obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke. Tako kot v preteklih nekaj letih se je tudi letos Občina Bovec pridružila slovenskemu oziroma svetovnemu gibanju in na ta dan Stergulčevo hišo osvetlila v vijoličasto barvo.

Ozaveščanje je namreč pri vseh hudih boleznih eden od osnovnih načinov preventive, saj je le z zelo zgodnjim odkrivanjem simptomov bolezen lahko ozdravljiva:

»S temi akcijami želimo tudi mi podpreti dejavnosti ozaveščanja z namenom, da bi čim več ljudi izvedelo za tega raka, predvsem pa se poučilo o njegovih simptomih. S tem bomo tudi mi po svojih močeh prispevali k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni, ki še vedno terja previsok davek,« je ob letošnji osvetlitvi Stergulčeve hiše v vijoličasto barvo povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Tega dne bodo osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu.

»Za to boleznijo pri nas vsako leto na novo zboli okoli 410 ljudi, umre pa jih okoli 385, kar je za skoraj osem avtobusov ljudi! Večina obolelih je starejših od 60 let, a se starostna meja tako kot pri vseh rakih tudi tukaj spušča. Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov bolnikov, v povprečju pa živijo le 4,6 mesecev! To je statistika, ki jo moramo kot družba na vsak način spremeniti in predvsem popraviti. Naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka,« se glasi sporočilo predsednice Združenja EuropaColon Slovenija Ivke Glas.

Navedimo tudi znake, ob katerih moramo biti pozorni in čim prej obiščemo osebnega zdravnika. Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, ki je eden od pobudnikov te akcije pri nas, so znaki raka trebušne slinavke naslednji:

splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin.

Prav informiranje o simptomih in pomenu čim zgodnejšega odkrivanja tega raka je tudi eno ključnih sporočil Združenja, ki prav v teh dneh zaključuje dveletno ozaveščevalno kampanjo Skupaj smo v tem!

»Pri raku je zgodnje odkrivanje nadvse pomembno, saj je zgodaj odkrit rak lažje zdraviti, zdravljenje je krajše in stopnja ozdravljivosti zelo visoka. Pri raku trebušne slinavke pa je zgodnje odkrivanje še toliko pomembnejše, saj imajo le tisti bolniki, ki jim raka odkrijemo v stadijih, ko je še možna operacija, realne možnosti za daljše preživetje in celo ozdravitev. Zato želimo širši javnosti sporočiti, naj bo pozorna na svoje telo in se ob spremembah takoj napoti k zdravniku,« še sporoča Ivka Glas, predsednica Združenja EuropaColon Slovenija.

LETAK TUKAJ

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC