V sklopu vladnega obiska na severnoprimorskem je danes minister za zdravje Janez Poklukar obiskal Zdravstveno postajo Bovec in se seznanil z aktualnimi zadevami glede zagotavljanja prisotnosti reševalnega vozila v Bovcu skozi vse leto,  potreb zdravstva v Zgornjem Posočju in trenutnega stanja glede obolevnosti in precepljenosti v Občinah Bovec, Kobarid in Tolmin.

Ministra Poklukarja so pred Zdravstveno postajo Bovec sprejeli župana Občin Bovec in Kobarid Valter Mlekuž in Marko Matajurc, podžupan Občine Tolmin Tomaž Štenkler in direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep, dr. med., spec. pnevmolog., v zdravstveni postaji pa bovška zdravnika Bojan Rustja dr. med. in Zdravko Kravanja dr. med. z zdravstvenim osebjem.

Pogovarjali so se predvsem o precepljenosti v Občinah Bovec, Kobarid in Tolmin, pri čemer je najnižja precepljenost prav v občini Bovec, kjer je komaj 43% cepljenih z dvema odmerkoma. Iskali so načine, kako povečati precepljenost v tej občini, hkrati pa so ugotavljali, da je največ prebolelih, pa tudi trenutno najmanj okužb, prav v občini Bovec. Zdravstvo se je na vse načine skušalo približati prebivalcem in ponuja cepljenje tudi v Bovcu, tudi brez naročanja pa tudi v vseh zdravstvenih postajah ZD Tolmin. Dotaknili so se tudi nujnosti stalne celoletne prisotnosti reševalnega vozila v Bovcu.

Po pogovorih je župan Občine Bovec Valter Mlekuž poudaril, kako zelo vesel in počaščen je, da je minister Poklukar obiskal Občino Bovec in zdravstveno postajo Bovec in ponovno poudaril, da Bovško že leta slovi kot dolina adrenalina in bi si tudi zato želeli celoletno prisotnost reševalnega vozila v Bovcu:

»Zahvaliti se moram vsem, ki so pripeljali do tega, da imamo zadnji dve leti v Bovcu vsaj v poletni sezoni prisotno nujno reševalno vozilo (NRV). Današnji pogovori so bili pozitivni in pričakujem ugodno rešitev. Vsi smo si bili enotni, da še enkrat pozovemo vse prebivalce, naj se vendarle cepijo prosti Covid-19 in skupaj dosežemo zmago v boju proti Covidu 19. V Občini Bovec je med vsemi tremi Posoškimi občinami precepljenost najnižja. Na današnjih razgovorih smo se dotaknili pomembnih možnih rešitev, verjamem pa, da bo minister Poklukar izpolnil naša pričakovanja. Z direktorjem ZD Tolmin in obema bovškima zdravnikoma stalno dobro sodelujemo, tako da poznamo aktualne razmere, po današnjih razgovorih z ministrom pa lahko upamo, da bomo zdravstveno oskrbo v naši dolini še nadgradili,« je današnje pogovore oceni župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Žunovim besedam je pritrdil tudi direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep, dr. med., spec. pnevmolog., ki je prepričan, da bo prihodnost prinesla izboljšanje pri izvajanju nujne medicinske pomoči, veliko časa pa so danes namenili tudi problematiki povečanja precepljenosti:

»Na Bovškem je precepljenost z drugim odmerkom komaj 43%, res pa je, da je v primerjavi z goriško regijo in sploh Zgornjim Posočjem, po prvem valu na Bovškem tudi največ prebolelih. Če pa želimo zmanjšati možnost širjenja okužbe in če želimo zaščititi najšibkejši del prebivalstva ter zmanjšati umrljivost, se moramo cepiti. To je edina rešitev, da tudi v primeru okužbe zbolimo v milejši obliki. Sam delam v ambulanti, v kateri obravnavam posledice, ki jih pusti pacientu Covid 19 in te posledice so zelo velike. Veliko prebolevnikov tudi po šestih mesecih še ni sposobnih za opravljanje svoje službe. Zato ponovno pozivam k cepljenju, vsi tisti, ki imajo pomisleke, pa naj se obrnejo na osebnega zdravnika ali name, saj smo doslej že mnogim odpravili strahove pred cepljenjem. Napačne in zavajajoče informacije smo ovrgli s strokovno podrtimi pravimi informacijami in jim dokazali, zakaj je cepljenje nujno. Lahko se tudi pohvalimo, da je v našem zavodu 90% vseh zaposlenih cepljenih. S tem dokazujemo, da verjamemo stroki in da je to edina pot, da rešimo ta problem. Vsak dan se lahko v naši ambulanti in v ambulantah naših zdravstvenih postaj vsak cepi tudi brez posebnega naročanja, priporočljivo pa je, da tudi zaradi zagotavljanja kadra vendarle vsaj nekoliko prej pokličejo. Gremo v smeri, da se vsi, ki nam to dopušča zdravstveno stanje, čim prej cepimo. Verjetno bo šel sistem v smeri, da bomo zaradi kadrovske stiske in usmeritve v visoko precepljenost zmanjševali tudi možnost in frekvenco hitrih antigenskih testov,« je poudaril direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep, dr. med., spec. pnevmolog.

Minister Janez Poklukar se je v uvodnih besedah svoje izjave dotaknil dejstva, da smo danes po dolgem času zopet presegli število okužb v Sloveniji nad 1000, zato je bila tudi ena od osrednjih tem današnjega snidenja v Bovcu dvig precepljenosti na Bovškem in dosega cilja 70% precepljenosti:

»Ključno sporočilo je, da je najučinkovitejši ukrep proti Covidu 19 cepljenje z dokazano varnimi cepivi, z družbeno odgovornostjo pa lahko dosežemo to 70% precepljenost, ki nas vodi v obvladovanje epidemije na način, ki ne bi terjal novih ukrepov, ampak bi omogočal sproščanje družbe, kot to že počnejo v nekaterih zahodnoevropskih državah.  Pozivam tudi vse, ki so starejši od 70 let, kronične bolnike ne glede na starost, vse z deficitom imunskega odgovora, pa tudi vse, ki si to želijo in je od zadnjega cepljenja minilo šest mesecev, da pristopijo k tretjemu odmerku, saj vemo, da se sčasoma količina protiteles v krvi zmanjšuje. Prosim tudi vse prebolevnike, da nemudoma po preboleli infekciji pristopijo k cepljenju, saj od junija naprej velja priporočilo posvetovalne skupine, da se pristopi čim prej. Dokazano je, da prebolevnik, ki se cepi, doseže najboljšo zaščito, ki je celo boljša od samega cepljenja,« je glede cepljenja poudaril minister Poklukar in nadaljeval z drugimi temami, ki so se jih dotaknili v današnjem pogovoru.

»Z lokalno skupnostjo, ZD Tolmin in obema zdravnikoma Zdravstvene postaje Bovec smo se dogovarjali o novih in boljših variantah izvajanja nujne medicinske pomoči (NMP) v tem delu Slovenije. Še v septembru bomo na Ministrstvu za zdravje organizirali posvet o nadaljnji organizaciji NMP v tem delu Slovenije, na katerem bodo prisotni župani Občin Bovec, Kobarid in Tolmin, strokovnjaki iz ZD Tolmin in predstavniki vseh treh zdravstvenih postaj. Pri tem je pomembno razmišljanje o satelitskem urgentnem centru v Tolminu in preko dneva celoletna prisotnost reševalnega vozila v Bovcu,« je glede izboljšanja nudenja NMP na našem območju povedal minister Poklukar.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC