Učenci OŠ Bovec so se zopet vrnili v šolske klopi, za devet najmlajših (vseh je sicer deset) pa je bil danes prvi šolski dan. Sprejem so jim pripravili na šolskem dvorišču, že tradicionalno pa se ga je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, tudi letos v družbi podžupana Mira Bozje.

Prva je vsem učencem, še posebej pa prvošolcem dobrodošlico zaželela ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar, ki jim je položila na srce, da bi bili pridni pri učenju, da bi vestno pisali domače naloge, da bi ubogali učitelje in učiteljice in se veliko novega naučili:

»Mogoče boste kdaj naredili tudi kakšno vragolijo, ampak s tem ni nič narobe. Mi si želimo, da postanete samostojni in odgovorni. Ko sem jaz vstopila v prvi razred, smo dobili modre kapice in rdeče rutke, vi pa boste danes dobili rumene rutke, ki vas bodo varovale na vaši poti do šole. Ob tej priložnosti prosim vse učence, sodelavce, starše in predstavnike Občine, da se bomo vsi skupaj trudili, da bo vaša pot v šolo vsak dan varna,« je poudarila ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je ob dobrodošlici najmlajšim in vsem drugim učencem izrazil tudi upanje, da je letos zadnje leto, ko se pozdravljamo z zaščitnimi maskami na obrazu, hkrati pa je poudaril, kako pomembno je, da so učitelji in drugo osebje na OŠ Bovec tako odgovorni in so se v tako veliki meri cepili:

»Vemo, da je pred nami še eno težko leto, ki ga bomo morali preživeti odgovorno, zato hvala vsem, ki ste se cepili oziroma se redno testirate. Stroki moramo zaupati, prej ali slej pa bo tudi Covid 19 premagan. Vsem nam je težko nositi maske, a na tem mestu pozivam tudi starše, da se držite veljavnih ukrepov. Tudi na Občini Bovec se jih držimo v največji meri,« je povedal Mlekuž in nadaljeval z aktualnimi informacijami glede gradnje Športne dvorane Bovec, ki jo je lani tudi napovedal.

»Kot že veste, stare telovadnice ni več. Prihodnji teden bomo podpisali pogodbo z izvajalcem del, ko bo ta dokončno potrjen, s prvim oktobrom pa začnemo z gradnjo nove športne dvorane. Zahvaljujem se vsem, ki ste sprejeli dejstvo, da bomo v naslednjih dveh letih morali potrpeti in boste telovadili na prostem ali v pomožnih prostorih, a ko bo zgrajena nova športna dvorana, bomo imeli v Bovcu eno najlepših in uporabnih športnih dvoran v Sloveniji. Investicija je okoli 9 milijonov evrov. To priložnost pa izkoriščam tudi zato, da učencem najvišjih razredov podam informacijo, da bomo v Bovcu v naslednjih letih zgradili Dom za ostarele, kjer bomo potrebovali veliko strokovnega kadra. Prihodnji teden podpisujem z resornim ministrom pismo o nameri za gradnjo, zato vabim vse, ki imate veselje za delo v taki strukturi, da morda razmislite o smeri vašega nadaljnjega šolanja, saj bomo potrebovali veliko strokovnega kadra. Delamo na tem, da bi naši otroci ostali v Bovcu, blizu svojega doma, za upravljanje DOS-a pa bomo potrebovali okoli 40 zaposlitev z ustrezno izobrazbo različnih smeri. Ob letošnjem prvem šolskem dnevu vam želim, da se pridno učite in uspešno zaključite šolsko leto, seveda pa si želim, da po končanem šolanju ostanete v tej dolini, ki nam jo vsi zavidajo,« je svoj nagovor učencem zaključil Mlekuž.

Podžupan Miro Bozja in redar pri Medobčinski upravi Vojko Fon sta najmlajšim razdelila rumene čepice in rutke, da bodo na poti v šolo bolj vidni in bo tako njihovo prihajanje v šolo varnejše, nato pa so prvošolčkom drugi učenci pripravili špalir, skozi katerega so se prvič odpravili do svojega razreda.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC