Danes je v Trenti potekalo srečanje slepih in slabovidnih žensk Slovenije, ki se ga je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in pozdravil udeležence ter organizatorje. Srečanje sta organizirali Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v sodelovanju z Lions klubom Kobarid Soča in Javnim zavodom Triglavski narodni park.

Srečanje se je začelo s pozdravnimi nagovori v večnamenski dvorani Informacijskega centra TNP v Trenti, predsednik MDSS NG Igor Miljavec pa je v uvodu predstavil in pohvalil odlično sodelovanje MDSS NG z Občino Bovec, Lions klubom Kobarid Soča in drugimi severnoprimorskimi Lions klubi, s TNP in informacijskim središčem TNP Dom Trenta, tokrat pa še posebej z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji, ki je podprlo pripravo filma Narava brez meja v opisni tonski obliki, da je tako prilagojen slepim in slabovidnim osebam in predstavlja Triglavski narodni park v Sloveniji in Naravni park Julijsko predgorje v Italiji. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki Veleposlaništva ZDA V Sloveniji, po uvodnem pozdravu predstavnika Lions kluba Kobarid Soča Milana Štulca, pa se je Miljavec Veleposlaništvu ZDA zahvali s simboličnim darilom.

Kot častni gost je udeležence pozdravil župan občine Bovec Valter Mlekuž in vsem zaželel dobrodošlico v Trenti:

»Zelo ste dobrodošli tu pri nas, Trentarji pa so izjemni gostitelji in vas vedno z veseljem sprejmejo medse. To je razlog za veselje, in zato kot sam večkrat pravim, živimo življenje z nasmeškom. Sam se vedno rad udeležim teh vaših srečanj, saj vsako leto obiščem Likovno delavnico v Trenti, udeležil sem se edinstvenega srečanja na Kaninu, ko le morem, se udeležim tudi akcij Kolesarim, da pomagam. Kjer je treba ljudem pomagati, tam želim biti tudi jaz. Takšen človek pač sem in bo tak ostal, tudi ko ne bom več župan. Življenje moramo jemati vedno tako kot nam je ponujeno, včasih pa lahko za lepše in lažje življenje veliko naredimo predvsem sami. Vesel in ponosen sem, da sem lahko danes tu med vami in sem za to prestavil vse druge obveznosti, saj nisem želel izostati na tem srečanju. Tudi sam se zahvaljujem vsem, ki so omogočili to srečanje, predstavnikom Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, vsekakor pa moram izpostaviti Triglavski narodni park, ki nam vedno ponudi svoje gostoljubje in nas sprejme z odprtimi rokami. Ljudje,ki živijo v tej dolini, vas vedno z veseljem sprejmejo. V tej dolini živijo delavni, pošteni in po srcu zelo dobri ljudje,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Po pozdravih predstavnikov Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Informacijskega središča TNP Trenta so si udeleženci premierno ogledali večkrat nagrajeni kratki film, ki je bil ob finančni podpori ameriškega veleposlaništva lani v okviru projekta Dostopnost opremljen tudi z zvočnim opisom.

Zatem so se razdelili v dve skupini in si izmenjaje vodeno ogledali razstavo tipnih slik in ostalih razstav v Informacijskem središču ter del Soške poti s tehnično dediščino oziroma žago venecijanko in apnenico.

Zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 so se vsi udeleženci in izvajalci srečanja morali izkazati z zagotavljanjem pogojev PCT.

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC