Na povabilo Občine Bovec je Chris Anthony, avtor, producent, scenarist in režiser filma Mission Mt. Mangart, ki je bil na slovitem festivalu filma v Cannesu izbran za najboljši zgodovinski film v mesecu aprilu, zopet obiskal Bovško, ob tej priložnosti pa je Občina Bovec v Kulturnem domu Bovec pripravila novinarsko konferenco.

V mali dvorani KD Bovec je novinarje najprej pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, nato pa je Chris Anthony najprej opisal zgodbo od njegovega prvega prihoda v Ovčjo vas (Valbruna) v sosednji Italiji, kjer je obiskal športnega prijatelja, nekdanjega italijanskega smučarskega šampiona Marca Tonazzija, do prvega srečanja z brigadirjem v pokoju Janezom Kavarjem in posledično spoznavanju zgodbe o 10. gorski diviziji ameriške vojske na tem območju. Pred tremi leti je Milan Štulc v imenu Občine Bovec Chrisa prvič povabil v Bovec, kjer je Cris izvedel veliko novega tako o Bovškem kot o samem Mangartu in odločil se je zgodbi dati nekoliko več pozornosti. To je privedlo do tega, da se je Chris  Anthony, dolgoletni sodelavec slovite produkcijske hiše Warren Muller, odločil posneti kratek dokumentarec o 10-. gorski diviziji na Bovškem in njihovi tekmi na melišču Mangarta, ki naj bi bil dolg med 7 do 10 minut. S spoznavanjem zgodbe je Chris pridobil tako veliko informacij, da je začel projekt preraščati v resno dokumentarno zgodbo, ki je na koncu dolga celo uro. Izdelava takega dokumentarnega filma bi sicer stala okoli milijon ameriških dolarjev, je danes povedal Chris, ker je večino celotne produkcije, vključujoč glasbeno produkcijo, je dokumentarni film Mission Mt. Mangart izdelal za dobrih 130.000,00 USD. Po nasvetu prijateljev iz sveta filmske produkcije je poslal film na sloviti Festival filma v Cannesu, ki je zaradi epidemioloških razmer letos ubral drugačno, virtualno pot, tudi na njegovo veliko presenečenje pa je njegov dokumentarec požel veliko uspeha. Najprej je bil med več tisoč prispelimi filmi izbran kot nominiranec, nato se je uvrstil v polfinale in končno v finale, vsa Chrisova pričakovanja pa je presegel, ko je postal v mesecu aprilu zmagovalni film v svoji kategoriji.

»Tega res nisem pričakoval, saj sem film poslal v Cannes bolj za šalo, kot zares, čeprav vem, da je dokumentarec zelo dober. To mi je dalo še novega elana, še posebno zdaj, ko sem izvedel, da sem v finalu finala in bo film po vsej verjetnosti predvajan v Canessu v januarju 2022. Glede na to, da so me pred kratkim že kontaktirali za intervju z menoj in za montažo kolaža filmov, je to verjetno zelo dober znak. Svetovna premiera bo v Denverju v Koloradu, in sicer na dan ameriških vojnih veteranov, premiera v Sloveniji pa bo, kot se dogovarjamo že nekaj časa, v Bovcu. Pravzaprav bi morala biti premiera v Bovcu že lani junija, vendar sem po eni strani vesel, da se ta še ni zgodila, saj sem imel v času zaprtja zaradi Covida 19 veliko časa in sem filmu dodal še veliko dodane vrednosti. Zdaj z Občino Bovec in Združenjem vojaških gornikov Slovenije načrtujemo nov termin,« je med drugim povedal Chris Anthony in pojasnil tudi vlogo svetovne smučarske šampionke Mikaele Shiffrin v njegovem dokumentarnem filmu, ki je hkrati tudi zelo zavzeta ambasadorka filma.

Tudi sam je ocenil, da bo dokumentarni film Mission Mt. Mangart pomenil tudi izjemno promocijo za Bovško, dodal pa je tudi, da bo to zagotovo pomenilo tudi povečano zanimanje Američanov za prihod na območje, kjer je bila leta 1945 10. gorska divizija Ameriške vojske in še bolj pod Mangart, kjer so pripadniki te divizije izvedli smučarsko tekmo.

Prav zato je bila prisotnost direktorja Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljama Kvalića toliko bolj pomembna, saj Dolina Soče že od prvega srečanja s Chrisom aktivno sodeluje pri promociji samega filma.

Pravilne so tudi ocene župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, ki si želi čimprejšnjo premiero v Bovcu:

»Mi vemo, kaj bo to pomenilo, saj bo to reklama ne samo za Bovec, temveč za celotno dolino in Slovenijo. Prepričan sem, da bodo po predstavitvi filma pri nas in v ZDA začeli obiskovalci prihajati od vsepovsod na Bovško, in ko bodo prišli pod Mangart, si bodo zagotovo ogledali tudi ostale lepote Slovenije,« optimistično zre v prihodnost Mlekuž.

Svojo zgodbo je novinarjem povedal tudi BVP Janez Kavar, ki je kot odprta knjiga novinarjem predstavil samo tekmo leta 1945 in tudi kasnejše dogodke v zvezi s tekmovalci in vse do Chrisovega dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart. Chris Anthony je Janezu Kavarju v zahvalo za sodelovanje in vso pomoč pri odkrivanju zgodovinskih dejstev podaril plakat, izdelan s strani poznanih umetnikov iz Kolorada, plakat pa sta podpisala Chris Anthony in Mikaela Shiffrin

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC