Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je na pogovore o precepljenosti in možnostih za izvajanje cepljenja proti COVID-19 tudi v Bovcu povabil na pogovor direktorje največjih zaposlovalcev na Bovškem, odzvala pa sta se Matej Stres, direktor podjetja MAHLE Electric Drives Bovec in Uroš Lozar, direktor TKK.

Ob županu je bil na sestanku prisoten tudi Edi Melinc, poveljnik OŠ CZ Bovec, po telefonski zvezi pa se je za nekaj pojasnil pridružil še strokovni direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep, dr. med., spec. pnevmolog.

Vsi so se strinjali, da bo samo z visoko precepljenostjo v jesenskem času mogoče zagotoviti nemoten proizvodni proces v bovških tovarnah, zagotovo pa to še kako velja tudi za vse turistične ponudnike, Ker obe največji družbi zaposlujeta okoli 600 oseb, je zato v očeh bovškega župana smiselno, da bi cepljenje za še necepljene organizirali kar v prostorih omenjenih dveh družb oziroma v Bovcu, kjer že poteka redno testiranje prebivalstva.

»Zavzemam se za to, da bi cepljenje približali Bovčanom, saj se marsikdo ne odloči za ta korak ravno zato, ker se je treba zdaj odpeljati v Tolmin. Na sestanku na Brdu pri Kranju smo bili župani iz vse Slovenije s strani Vlade pozvani, da pomagamo pospešiti cepljenje vsak v svoji Občini. Ob pojavu novih različic SARS-CoV-2 in ponovnem povečevanju okužb je zaščita pred težjim potekom bolezni ali hospitalizaciji še toliko bolj nujna. Zato smo bili pozvani, da se pridružimo ozaveščanju svojih občanov. Veseli me, da sta pri tem pripravljena sodelovati tudi direktorja obeh največjih poslovnih subjektov na Bovškem, saj bomo le skupaj lahko dosegli želene cilje. Precepljenost v naši Občini je sicer v primerjavi s slovenskim povprečjem dokaj visoka, to mi zagotavlja direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep, vendar lahko vsi naredimo še veliko več in smo še bolj odgovorni tako do sebe kot do širše družbe,« je po sestanku povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Oba direktorja podpirata županovo prizadevanje in bosta v tem smislu tesno sodelovala pri vseh akcijah ozaveščanja in pomagala tudi pri organizaciji cepljenja v Bovcu, za kar sta pripravljena ponuditi delavcem, ki se bodo odločili za cepljenje, plačan določen čas, ki je za to potreben. Po besedah direktorja ZD Tolmin Gaudencia Lucasa Triepa je njihova kadrovska stiska velika, zato je organizirano množično cepljenje v Bovcu po njegovem v tem trenutku težko izvedljivo, zagotovo pa je smiselno čim prej izkoristiti trenutno možnost izbire cepiva. Posebej je pomembno, da se prebolevniki odločijo za cepljenje še znotraj šestmesečnega obdobja od potrjene okužbe, saj je po zagotovilih stroke v tem primeru dovolj le en odmerek cepiva.

Mimogrede, vsi udeleženci tokratnega srečanja pri županu so bili že cepljeni z dvema odmerkoma, kar je dodaten pokazatelj odgovornega ravnanja vodilnih ljudi v tej lokalni skupnosti. V imenu vseh gre torej povabilo: »Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se«!

Več informacij in odgovorov na najpogostejša vprašanja najdete TUKAJ

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC