Zaradi veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so se tudi letos padlim na planini Golobar poklonili ob upoštevanju vseh navodil NIJZ in vladnih ukrepov.  Pri spomenikih na planini Golobar in tudi na Kal Koritnici so se golobarskim žrtvam posamično poklonili s položitvijo žalnega venca.

Polaganje vencev in kulturni program je pripravilo Kulturno društvo Golobar, v njenem imenu pa brata Mitja in Peter Cuder. Spominu na krute dogodke 26. aprila 1943 ob ustanavljanju Gradnikove brigade na planini Golobar se je na planini Golobar letos poklonilo okoli 30 pohodnikov.

K spomeniku na planini Golobar so udeleženci prihajali posamično, med njimi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je prisotne tudi nagovoril in se zahvalil vsem, ki vsako leto prihajajo na planino z enim samim namenom: h poklonu padlim.

»Tu je zemlja okrvavljena s krvjo ljudi, ki so dali svoja življenja za svobodo in mir, za svojo lastno državo.  Danes jo imamo, le povezati jo moramo. Zato me zelo moti, ko predvsem zadnje  čase vse preveč govornikov na takih dogodkih svoje govore izkorišča v politične namene in hujskanja. Pa naj si bo to iz leve ali desne politične opcije. Ne morem razumeti, da smo lahko odpustili sovražnikom, ki so sejali smrt po naših planinah in domovih, odpustili smo agresorskima Italiji in Nemčiji, ne znamo ali nočemo pa odpustiti brat bratu v lastni domovini. Ostro obsojam tudi dejstvo, da nekateri vidni politiki zadnje čase pozivajo celo k uporu. Mi, navadni državljani, ne želimo gorja in prelivanja krvi! Ker mi vemo, da gre samo za oblast in vladanje v tej naši prelepi, a politično sprti državi. Če smo znali v Občini Bovec stopiti skupaj, ne glede na politično barvo, naj to naredijo še na državni ravni! Samo tako nam bo spet lepo in se bomo počutili srečne in varne v naši prelepi SLOVENIJI,« je v svojem nagovoru izpostavil župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Predstavnika LD Čezsoča sta ob spomenik padlim položila venec, udeleženci pa so se domov vrnili zadovoljni in srečni, da so se tudi letos lahko poklonili padlim, ter z obljubo, da se prihodnje leto spet vrnejo. Seveda vsi z željo, da ob normalnih zdravstvenih razmerah, ki bodo zopet omogočale srečanje v podobnem številu kod pred epidemijo.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: MITJA CUDER