Pred leti je bila Dolina Soče že prepoznana po trajnostnem  turizmu, Evropska komisija ji je podelila naziv Evropske destinacije odličnosti. Je odlična destinacija za doživetja v naravi,  je dežela žive vode in nosilka zlatega znaka Slovenia Green Destination. Tokrat je bila Dolina Soče izbrana med 10 najboljših destinacij v Evropi, ki jih je vredno obiskati.

Kot vsako leto, nas je tudi tokrat več sto tisoč iz več kot 190 držav sveta glasovalo za najboljše evropske destinacije.

»Kam bi radi odšli na počitnice v Evropi, takoj ko je varno potovanje? Odkrijte svoj najboljši evropski seznam želja za najboljše počitnice v Evropi, nekatere najboljše trajnostne destinacije v Evropi, najboljše destinacije za počitnice na plaži ali najboljše destinacije za kulturne in gastronomske eskapade ter destinacije za družine ali ljubitelje,« so ob razglasitvi rezultatov zapisali na svoji spletni strani EUROPEAN BEST DESTINATIONS 2021.

Na njihovi spletni strani so v obrazložitvi izbora Dolino Soče med prvih deset najpriljubljenejših destinacij zapisali:

»Dolina Soče, ki jo je Evropska komisija podelila kot eno najboljših destinacij za trajnostni turizem, je odlična destinacija v naravi za družine, športnike, zaljubljence… Dolina Soče je tisto, kar potrebujete, če iščete širok prostor, soteske in slapove, jezera in jame, reke, pa tudi tradicijo, znanje in izkušnje ter neverjetno gastronomijo. Čudovita reka Soča, ki teče ob vznožju Julijskih Alp ob italijanski meji, je izklesala vznemirljivo dolino in z najlepšimi vodami v Evropi. Območje obsega 942 km2 in je razdeljeno na tri občine: Bovec, Kobarid in Tolmin. Zaradi slikovite narave doline je raj za vodne športe na reki Soči (rafting, kajakaštvo, vožnja s kanuji, hidro-speed, soteskanje itd.), jadralnih padalcev, ribičev muharjev, plezalcev, pohodnikov in gorskih kolesarjev. Slovenija je resnično država, ki jo lahko postavite na vrh svojega seznama želja, če je za vas pomemben trajnostni turizem in narava.«

» V svojem imenu in imenu Občine Bovec se zahvaljujem vsem, ki ste oddali svoj glas in s tem pripomogli k visoki uvrstitvi destinacije Dolina Soče. Še posebej smo visoke uvrstitve veseli zato, ker se zavedamo, da je Bovško daleč najpomembnejši del turistične ponudbe v tej destinaciji, seveda pa upoštevajoč tudi dejstvo, da je konkurenca v evropskem prostoru izjemno močna,« je ob razglasitvi povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal: MILAN ŠTULC