Lions Klub Kobarid Soča, ki združuje člane iz občin Bovec, Kobarid in Tolmin, ena članica pa je iz Ajdovščine, je v letu 2020 slavil 25 let delovanja. Čeprav so zaradi pandemije novega koronavirusa v letu 2020 odpadle skorajda vse predvidene prireditve, sploh pa obeležitev 25. obletnice delovanja, smo člani kluba vseskozi aktivni pri vseh aktivnostih, ki nam jih dovoljuje aktualno epidemiološko stanje.

Člani Lions kluba Kobarid Soča smo kljub težkim časom ostali povezani, čeprav na daljavo, pa nas ob rednih sestankih preko ZOOM-a tudi v času pandemije povezujejo skupne akcije. Izpostavimo lahko predvsem dve: POMOČ PREBIVALCEM PETRINJE po katastrofalnem potresu in obdaritev socialno ogroženih prebivalcev z BOŽIČNO-NOVOLETNIMI PAKETI v Občinah Bovec, Kobarid in Tolmin.

BOŽIČNO – NOVOLETNI PAKETI

Za pripravo Božično novoletnih paketov smo se člani Lions Kluba Kobarid Soča odločili na predlog zakladnice kluba Anice Kanalec Prešeren, za vsebino paketov pa smo člani zbrali 400€ lastnih sredstev in naredili 30 darilnih paketov. Tudi zamisel vsebine je bila predlagateljičina, pakete pa smo napolnili s sestavinami za peko prave slovenske potice, s priloženim receptom. Kartonasto embalažo je prispeval ATUM d.o.o, v vsaki občini (Bovec, Kobarid in Tolmin) pa smo razdelili po 10 paketov. Zahvala gre zakladnici Anici za idejo in organizacijo ter prostovoljcem za pripravo ter razdelitev paketov, kar je skupaj predstavljalo še 80 prostovoljnih ur.

Zamisel ni bila zgolj podariti neko vsebino, temveč je bil smisel same akcije socialno-psihološkega pomena. Obisk najranljivejših členov naše skupnosti ob predaji paketov, seveda ob upoštevanju vseh veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in nato druženje družin v lastnem mehurčku ob pripravi in peki potice…..to je bil pravi namen naše akcije. Odzivi in hvaležnost obdarovancev so bili enkratni, največkrat z močnim čustvenim nabojem. Zato lahko rečemo, da smo z akcijo prejemnikom paketov polepšali sicer bistveno drugačne praznike.

POMOČ PREBIVALCEM PETRINJE

Na vest o močnem potresu v Petrinji smo se člani Lions kluba Kobarid Soča nemudoma odzvali, predsednik Aleksander Kravanja pa je preko elektronske pošte in SMS sporočil pridobival soglasja članov kluba za nakazilo sredstev za pomoč prebivalcem potresnega območja. Kot je povedal predsednik, je bil sklep za donacijo sredstev kluba sprejet korespondenčno v 23 minutah, v akciji za potres v Petrinji pa smo, poleg sklepa, da se donira iz klubskih sredstev 1.000 €, v enem dnevu zbrali še 1.400 € lastnih sredstev članov in je zakladnica 31. 12. 2020 dopoldan na Lions Distrikt 126 Hrvaška skupno nakazala 2.400 €. Po prvih informacijah so sredstva namenili za nakup bivalnega zabojnika za samohranilko s potresnega območja. V navezi smo bili tudi z našim klubom pobratenim Lions klubom Tolmezzo, ki nas je obvestil, da so tudi pri njih sprožili širšo akcijo zbiranja sredstev za potresno območje na Hrvaškem. Tudi njim pa smo svetovali, da se povežejo neposredno z Lions Distriktom 126 Hrvaška.

Zadnji javni dobrodelni dogodek, na katerem nam je uspelo zbrati skoraj 1500,00€,je bil dobrodelni Pohod po bovških poteh, ki ga je klub organiziral na pobudo člana Milana Štulca, ki je organizacijo dobrodelnega pohoda tudi koordiniral. Na pomoč so nam organizacijsko priskočili tudi Tekaško društvo Bovec, ki je zaradi prestavljenega Blitz Bovec maratona povabilo siceršnje udeležence maratona na hojo po bovških poteh, Sončni Kanin, ki je sponzorsko pripravil slasten divjačinski golaž, Javni zavod za turizem Dolina Soče in Lovski družini Bovec in Volče, ki sta prispevali meso za golaž. Sponzorsko sta dogodek podprla Mines IB-Blitz Bovec in Cortex d.o.o., Tolmin.

Zapisal: MILAN ŠTULC
pooblaščeni član Lions kluba Kobarid Soča za odnose z javnostmi