19. november je svetovni dan raka trebušne slinavke. Občina Bovec je podprla dejavnosti ozaveščanja javnosti z namenom, da bi se čim več ljudi seznanilo s prvimi simptomi te bolezni in tako po svojih močeh prispeva k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni, ki še vedno po vsem svetu, pri čemer Slovenija in tudi Posočje nista izjemi, terja previsok davek.

Pri nas zastopa bolnike z raki prebavil in njihove svojce Združenja EuropaColon Slovenija, ki v zadnjih letih še posebej veliko pozornosti namenja raku trebušne slinavke.

»Vsako leto pri nas zboli čez 400 ljudi, okoli 380 pa jih umre. Za lažjo predstavo ponazorimo s primerjavo, da je to kar osem avtobusov ljudi! Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov obolelih. Čas je, da to žalostno statistko spremenimo,« so zapisali v Združenju EuropaColon Slovenija.

V znak prizadevanj za širjenje zavedanja o pomenu zgodnjega odkrivanja raka trebušne slinavke se Občina Bovec pridružuje aktivnosti, ki poteka v številnih državah po Evropi in svetu, in je v ta namen v četrtek, 19. 11. 2020, v večernih urah osvetlila Strgulčevo hišo v vijoličasto barvo in s tem podprla kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija. Za osvetlitev Stergulčeve hiše v Bovcu je poskrbel Kulturni dom Bovec.

Zdaj veste, zakaj je bila Stergulčeva hiša osvetljena vijoličasto, spoznali pa ste tudi, da je to barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Istega dne so bile osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu. Rudi na ta način smo vsi skupaj naredili korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka. In če že govorimo o njem ter o pomenu čim zgodnejše prepoznave, je prav, da navedemo tudi znake oziroma simptome, na katere moramo biti pozorni in čim prej obiskati zdravnika.

Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, so znaki raka trebušne slinavke naslednji:

» Splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin. Zato vam, drage občanke in občani Občine Bovec, prijazno svetujemo, da se v primeru naštetih težav čim prej obrnete na svojega izbranega zdravnika.«

LETAK S SIMPTOMI SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

Zapisal: MILAN ŠTULC