Na mangartski cesti je od sobote,  4. julija 2020, vzpostavljen prilagojen prometni režim, promet pa ureja avtomatska zapornica. Ob plačilu ekološke takse, ki znaša 5€ na vozilo in gre na račun Razvojne zadruge Mangrt, se zapornica avtomatsko odpre, če seveda na vrhu ni več kot 50 vozil.

Zapornica s števcem prometa je postavljena pri Mangartski planini. Ko zapornico prevozi 50 vozil, v tem številu so všteti tudi motoristi, se do sprostitve parkirnih mest zapornica ne bo več odprla, dokler se v dolino ne bo vrnilo vsaj eno od vozil. Takrat bo zapornica avtomatsko spustila eno vozilo. Za kolesarje je urejen poseben prehod ob zapornici.

Pri odcepu ceste pri Mlinču bo DRI v naslednjih dneh postavil digitalni prikazovalnik zasedenosti parkirnih mest.

V sodelovanju z Občino Bovec so predstavniki DRI iskali tudi možnosti povečanja obstoječega parkirišča na Mangartskem sedlu in uvedbo parkirišč pri mangartski planini pred zapornico, seveda z minimalnimi in neškodljivimi posegi v naravno okolje.

Za obisk Mangartskega sedla pa je ob vikendih v juliju in avgustu na voljo tudi novost, organiziran brezplačen javni prevoz iz Loga pod Mangartom. Odhodi so vsako polno uro od 6.00 do 17.00.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC