Občina Bovec je v sodelovanju z  Združenjem vojaških gornikov Slovenije, Slovensko vojsko, Turističnim društvom in Krajevno skupnostjo Log pod Mangartom, včeraj, 3. junija 2020, na Mangartskem sedlu pripravila spominsko slovesnost ob 75. obletnici smučarske tekme pripadnikov 10. gorske divizije Ameriške vojske, ki so jo na zasneženem strmem melišču pod Mangartom izvedli 3. junija 1945.

Slovesnosti so se udeležili tudi minister za obrambo RS Matej Tonin,ki je bil tudi slavnostni govornik, veleposlanica ZDA v RS Lynda C. Blanchard in ameriški obrambni ataše v RS, podpolkovnik Ben Shaha, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in direktorica uprave Katarina Barbara Ostan, predsednik ZVGS Slavko Delalut, predstavniki vojaških in civilnih struktur, Združenja vojaških gornikov, predstavniki medijev in drugi.

V uvodu je slovesnost pričel Kvintet Orkestra slovenske vojske s slovensko in ameriško himno, nato pa so se po delno še vedno zasneženem melišču pod Mangartom, na istem mestu je 3. junija 1945 potekala tudi tekma ameriških vojakov, spustili trije pripadniki 132 gorskega polka iz Bohinjske Bele.

Prvi je zbrane v imenu gostitelja nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je izrazil veselje, da so se slovesnosti udeležili tudi tako pomembni gosti:

»Naše odlično sodelovanje med Ministrstvom za obrambo, ameriško ambasado, Združenjem vojaških gornikov in vsemi, ki jim je pomembno, da tako pomembni dogodki ne zaidejo v pozabo, se s takimi prireditvami samo še krepi. Občina Bovec je prvo veliko in večdnevno slovesnost pripravila že leta 2011, v sodelovanju z Občino Bovec pa je ZVGS kasneje na tem mestu postavilo tudi ti dve spominski tabli, ob katerih stojimo.Na tem pobočju se je zgodil izjemen športni dogodek in če lahko povežem takratno vnemo ameriških smučarjev, da so našli to snežno zaplato za izvedbo tekme z dogajanjem v naši Občini v današnjih dneh, moram poudariti, da smo imeli letos tudi na našem visokogorskem smučišču Kani zgodovinsko dogajanje, ko smo lahko še do junija smučali in gostili tudi naše najboljše smučarje. Res nam zaradi znanih razlogov ni uspelo izpeljati vseh drugih aktivnosti,ki smo jih načrtovali on 75. obletnici tekme pripadnikov 10. Gorske divizije, in ko smo se že veselili, da bi nas lahko obiskala tudi najboljša smučarka na svetu zadnjih let Mikaela Shiffrin, vendar obljubljam, da bomo prihodnje leto pripravili še bolj veličastno dogajanje. Že zdaj vas vabim, da se ga udeležite,« je med drugim povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Pozdrav je vsem namenil tudi predsednik ZVGS Slavko Delalut, ki je pohvalil sodelovanje z Občino Bovec in se zahvali za prizadevanja, da smo kljub izrednim razmeram tudi letos pripravili tako slovesen dogodek.

»V ZVGS smo vedno aktivni tudi pri ohranjanju spomina na dogajanje pod Mangartom, zato nas veseli, da lahko vedno sodelujemo tudi pri organizaciji različnih spominskih dogodkov. Skupaj z brigadirjem v.p. Janezom Kavarjem pripravljamo tudi Zbornik, ki bo dogajanje osvetlil z izidom nekje v jeseni. Že zdaj z Občino Bovec načrtujemo predstavitev v Bovcu, načrtujemo pa, da bomo takrat pripravili tudi okroglo mizo na to temo,« je dejal Delalut.

Sledil je nagovor veleposlanice ZDA v RS Lynde C. Blanchard, ki je sicer potekal v angleškem jeziku, zaključila pa ga je z zahvalo v slovenskem jeziku:

Prejšnji mesec smo obeležili 75. obletnico konca druge svetovne vojne – dan, ko sta se v Evropo končno vrnila mir in upanje, pa tudi obdobje razmisleka o neznanskih žrtvah, ki jih je terjala vojna.Danes smo se zbrali pod Mangartom, da bi se spomnili na dogodke v dneh in tednih po koncu vojne, ko si je skupina ameriških vojakov  lahko oddahnila in se poveselila – pa čeprav le za kratek čas.Med vojno so se bojevali ob boku sil, ki so se borili proti okupaciji v Sloveniji. Na pobočjih te veličastne gore pa so odkrili, da imajo Američani in Slovenci še večskupnega – čut za pustolovščine, tovarištvo, športni duh in veselje. V desetletjih, ki so sledila, se je odnos med našima narodoma razvijal in cvetel na  temelju skupne dediščine, skupnih vrednot in spoznanja, do katerega so prišli vojaki 10. gorske divizije, ko so si nadeli smuči tistega pomladnega dne leta 1945 – da preprosto uživamo v družbi drug drugega.Kolegom z Ministrstva za obrambo, iz Slovenske vojske in predvsem prebivalcem Soške doline, ki ohranjajo spomin na smučarsko tekmo na Mangartu in ta pomemben del naše skupne zgodovine…

Hvala iz vsega srca.

Slavnostni govornik, minister za obrambo Matej Tonin, ki je sprva izrazil veselje, da je lahko prisoten na taki prireditvi, ko se skupaj spominjamo dogodka izpred 75 let, in tako na temeljih preteklosti utrjujemo prijateljstvo med našo domovino Republiko Slovenijo in zavezniško državo Združenimi državami Amerike:

»Pred 75 leti je bila v Evropi morija druge svetovne vojne končana. Položaj v mednarodnih odnosih pa je bil še zelo zapleten, očitno se je že kazala delitev sveta na dva bloka. Zaradi zagotovitve varnosti prebivalstva se je na podlagi predhodnih srečanj vodilnih sil v zavezniški koaliciji, tu na tem območju nastanila ameriška 10. gorska divizija. Med njenimi pripadniki so bili najboljši predvojni ameriški alpski smučarji.

Na zasneženem melišču nad sedanjo Mangartsko kočo so na današnji dan pred 75 leti, 3. junija 1945, pripravili divizijsko tekmo v smučanju. Verjamem, da je bil to slavospev športu in prijateljstvu, ki je končno lahko pokazal svojo moč po končanih grozotah vojne. Na start veleslalomske tekme je prišlo več kot 70 smučarjev, številno občinstvo vojakov gledalcev pa se je zbralo ob progi. Danes žal tako veličastnega športnega spektakla zaradi znanih razlogov ne moremo ponoviti. Bo pa to priložnost v prihodnosti. Kljub temu pa so se po melišču spustili trije pripadniki 132. gorskega polka Slovenske vojske iz Bohinjske Bele, za kar jim tudi čestitam. Verjamem, da je to lepo simbolično dejanje, ki nosi sporočilo, da šport združuje narode in ljudi, da je glasnik miru ter znamenje svobode.

Šport je dejavnost in vrednota, ki je blizu tako Slovencem in Slovenkam kot Američanom in Američankam, narodoma, ki ju družijo številne vezi. Kot minister za obrambo Republike Slovenije pa sem predvsem vesel in zadovoljen, da Slovenijo in Združene države Amerike povezuje močno sodelovanje na vojaškem in obrambnem področju, ki traja že več kot četrt stoletja. Sodelovanje je intenzivno in razvejano ter poteka na več ravneh – od srečanj najvišjih predstavnikov do izmenjav in sodelovanja na delovni ravni, vključitve v programe ameriške pomoči, izobraževanja in usposabljanja. To sodelovanje je preraslo v partnerstvo, ki je za nas strateškega pomena. Sodelovanje med Slovensko vojsko in oboroženimi silami Združenih držav Amerike je odločilno pripomoglo tudi k razvoju zmogljivosti Slovenske vojske in doseganju interoperabilnosti med vojskama ter tudi znotraj Nata. Slovenska vojska v okviru partnerskega programa nacionalnih gard zveznih držav ZDA tesno sodeluje z Nacionalno gardo Kolorada. To sodelovanje, ki je zelo plodno, nam veliko pomeni in ga želimo nadaljevati. Poleg tega si Republika Slovenija in Združene države Amerike delita skrb in prizadevanja za politično varnost in stabilnost regije Zahodnega Balkana.

Verjamem, da je s prijateljstvom med narodi podobno kot s prijateljstvom med ljudmi. Prava moč te vezi se pokaže v stiski, takrat, ko nam je najhuje. Tako je bilo tudi v času epidemije, povzročene s širjenjem virusa COVID-19, ki je žal tragično posegla tudi v življenje Slovenk in Slovencev ter Američank in Američanov. Veleposlanici Združenih držav Amerike se zato iskreno zahvaljujem za donacije Združenih držav Amerike v obliki vojaške in zaščitne opreme. S skupnim preletom slovenskih in ameriških letalcev pa smo se simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi. Tudi Slovenski vojski. Ta zahvalni prelet je pomembno dejanje dveh zaveznic, da bosta skupaj še naprej delovali v regiji in tudi širše v svetu za mir in varnost.

Smo v času, ko je  epidemija, povzročena s širjenjem virusa COVID-19, preklicana. Zavedam se, da ta dobljena bitka še ne pomeni dokončne zmage in da moramo biti dobro pripravljeni tudi na morebitni novi val. Prav pa je tudi, da se zavedamo svojih dosežkov in tega, da smo skupaj premagali hudo grožnjo. Tu, na Bovškem, je gotovo pravo okolje za enega takih uspehov. Gorski svet namreč že sam po sebi dviga človeka kvišku, k nebu in svobodi. Slovencem in Slovenkam pa gore že od nekdaj pomenijo zelo veliko. So v srcu slovenske narodne zavesti. Ljubezen do njih in skrb za njihovo varovanje se v našem narodu prenašata iz roda v rod. Veliko nam zato pomeni, da tudi pripadniki drugih narodov cenijo to naše naravno bogastvo.

Spoštovani,zahvaljujem se vsem organizatorjem današnje slovesnosti, da ste uspeli oživiti lep dogodek iz naše skupne preteklosti, ki nam daje veliko energije tudi za prihodnost. Prepričan sem, da bomo znali v prihodnost usmeriti in utrjevati tudi dolgoletno prijateljstvo med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.Mir je bil velik del prejšnjega stoletja le težko uresničljiv cilj. Dve svetovni vojni sta pretresli svet, končali nešteta človeška življenja in prizadeli neopisljivo trpljenje. Strašna negotovost je bila stalnica v življenju ljudi. Negotovost pa je tudi realnost našega življenja. Premagujemo jo lahko le skupaj. Najživinaše prijateljstvo! Prizadevajmo si za mir in ostanimo optimistični, in prepričan sem, da bomo skupaj zmogli. Pa srečno!!

Ob tej priložnosti so ob spominskih tablah odkrili tudi posebni jubilejni spominski smučki, ki so ju izdelali v Elanu, prav taki smučki pa od letos že krasita tudi muzejsko zbirko v vojaškem muzeju v Denverju. Ti smučki bosta krasili tudi stalno razstavo, ki jo bomo odprli prihodnje leto v trdnjavi Kluže. Odkritje so izvedli minister Matej Tonin, veleposlanica ZDA v RS Lynda C. Blanchard, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in predstavnik ZVGS brigadir v.p. Janez Kavar.

Po uradni slovesnosti je brigadir v.p. Janez Kavar predstavil dogajanje v času prisotnosti Ameriške vojske na Bovškem, predsednik TD Log pod Mangartom pa bo predstavil lepote in turistični potencial območja Loga pod Mangartom. Žal so morali visoki gosti z Mangartskega sedla poleteti direktno na skupno vajo pripadnikov slovenske in ameriške vojske na Babnem polju, drugi udeleženci  pa smo se po spustu v dolinoše naprej družili ob razstavi Janeza Kavarja pri gasilskem domu v Logu pod Mangartom.

Ob tako uspešno izvedeni spominski prireditvi se Občina Bovec za sodelovanje zahvaljuje Združenju vojaških gornikov Slovenije, Slovenski vojski, Turističnemu društvu in Krajevni skupnosti Log pod Mangartom, Lovski družini Log pod Mangartom, Javnemu zavodu Sončni Kanin in Javnemu zavodu za turizem Dolina Soče in seveda s posebno zahvalo družbi Elan za izdelani in podarjeni smučki.

Zapisal: MILAN ŠTULC

foto: DAVID ŠTULC ZORNIK