V maju 2020 je bilo v sklopu aktivnosti WPT3 projekta ARTISTIC organiziranih pet različnih delavnic z Milošem Domevščkom. Na delavnice so povabili zainteresirano javnost, vabilu pa so se odzvali predšolski otroci iz Vrtca Bovec, ter 1. in 2. razred Osnovne šole Bovec.

 

Na vseh delavnicah je mojster Miloš Domevšček prikazal strokovno obdelavo lesa, uporabo orodja ter končne izdelke z domačimi motivi. Same aktivnosti so prilagodili glede na starost otrok. Delavnice na temo izdelovanja  lesenih skulptur in drugih elementov iz lesa, kot del nesnovne kulturne dediščine bovškega, so potekale na prostem.

Prvo delavnico so pripravili za najmlajše člane naše skupnosti, otroke Vrtca Bovec. Najprej so se naučili, kako iz ostankov lesa, ki nastanejo pri rezanju večjih kosov, narediti ladjico. Drugi izdelek, ki so ga otroci izdelali z Metkino in Miloševo pomočjo, je bila piščalka iz vejic. Vsak od otrok je z mentorjevo pomočjo in pomočjo vzgojiteljic spremljevalk domov veselo odpiskal z novo piščalko. V zahvalo pa so otroci Milošu izročili tudi ročno narejeno voščilnico.

Naslednjo delavnico so prav tako pripravili za skupinico otrok iz bovškega vrtca, z istim programom kot za prvo skupinico. Tudi njim je Miloš najprej predstavil svoje delo, govorili so tudi o lesenih skulpturah, ki krasijo bovška krožišča. Razdelili so slikovna navodila, nato pa se lotili izdelave lesenih barčic in piščalk. S to skupino pa smo za hišo opazovali tudi grmičevje, ki ima primerne vejice za izdelavo piščalk.

Tretja delavnica je bila namenjena prvošolčkom iz Osnovne šole Bovec. Ker so bili tokrat otroci malce starejši, so jim pripravili prikaz izdelave lesenega kipa. Miloš je predlagal kar nekaj idejnih skic, ki bi jih lahko prenesel na les. Otroci so izbirali med motivom sovice, ribe in drugih živali. Odločili so se, naj Miloš izdela Soško postrv. Na varni razdalji so otroci opazovali, kako je z orodjem zarezal v les. Medtem so otroci začeli drugo dejavnost. Zagotovili so jim vse potrebščine, da so vsak sam začeli risati svojo skulpturo. Sledil je še zadnji ogled kipa in kratka razprava o leseni soški postrvi. Prvošolčki so domov odnesli svoje risbice z upodobljeno skulpturo iz njihove domišljije.

Dve skupini drugega razreda Osnovne šole Bovec so gostili na zadnji dan delavnic z Milošem Domevščkom. Miloš je zopet predstavil svoje dejavnosti in orodje, ki ga uporablja za izdelavo lesenih skulptur. Lesena soška postrv je bila v zadnji fazi izdelave. Otroci so na varni razdalji opazovali proces. Obe skupini otrok sta dobili nalogo zanetiti ogenj iz naravnih materialov. S pomočjo Metke in učitelja jim je z veliko vloženega truda uspelo zanetiti manjši ogenj. Dokončan kip soške postrvi je Miloš podaril Osnovni šoli Bovec.

 

Več pa najdete na spletni strani www.dediscina.si

Pripravil: MILAN ŠTULC

Foto: ARHIV ARTISTIC