Včeraj, 14. maja 2020, se je na Kaninu začela poletna sezona, ki pa je zaradi debele snežne odeje v celoti pokazala pridih zimskih radosti in ugodne pomladanske smuke. Ob tej priložnosti sta Sončni Kanin in Občina Bovec pripravila novinarsko konferenco, na kateri sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in v.d. direktorija Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič predstavila načrte za poletno sezono.

Pod Prestreljenikom je bil včerajšnji dan zagotovo zgodovinski, tako zaradi zgodnjega začetka poletne sezone, ki se sredi maja začenja z ugodno smuko, kot tudi dejstva, da sta dve vrhunski slovenski smučarki Ilka Štuhec in Meta Hrovat prvič resno trenirali na kaninskem smučišču.

Kot so v Sončnem Kaninu zapisali tudi v izjavi za javnost, je smučišče Kanin po dveh mesecih, odkar je Vlada RS z odlokom prepovedala obratovanje žičniških naprav, ob  od 3,5 – 10 m debeli snežni odeji,  ponovno pognalo svoje naprave.

Že zgodaj zjutraj, s prvo vožnjo, se je na Kanin podalo več kot 100 smučarjev, ki so pohvalili proge, ponudbo in ponovno obratovanje smučišča. Na novinarski konferenci sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in v.d. direktorice Javni zavod Sončni Kanin predstavila pričetek poletne sezone na Kaninu, ki se je pravzaprav začela s smučanjem in se bo nadaljevala s poletno sezono. Oba sta izpostavila pomembnost smučišča Kanin, ki lahko ponudi celoletni turizem, kar se je v preteklosti že pokazalo in v tej zimi bi smučišče Kanin zagotovo zabeležilo eno najboljših zim, tako zaradi količine naravnega snega kakor tudi zaradi lepega vremena.

»Žal pa je to idiličnost letošnje zimske sezone 2019/2020 prekinil odlok o prepovedi obratovanja zaradi koronavirusa. Letošnja poletna sezona bo specifična, čimprejšnje odpiranje meja bi lahko deloma omililo izpad prihodkov zadnjih dveh mesecev, vsekakor pa se bo potrebno za vsakega gosta potruditi in se hitro prilagajati situaciji,« je poudarila v.d. direktorica Manula Božič Badalič.

Tako Mlekuž kot Božič Badalič sta v nadaljevanju izpostavila tudi investicijo v izgradnjo nove krožnokabinske žičnice z vso potrebno infrastrukturo. Poudarila sta, da je investicija v žičniško napravo nujna.

»Slediti ji bo morala tudi izgradnja vse ostale potrebne infrastrukture, kar bo razlog, da bo čezmejno povezano smučišče Kanin-Sella Nevea ponovno postalo eno najboljših smučišč  v tem delu Evrope. Pri tem moram posebej poudariti največjo vlogo in prizadevanja poslanca v DZRS Danijela Krivca, ki si je in si zelo prizadeva, da bi tudi država sofinancirala izgradnjo te infrastrukture. Brez njegovega zavzemanja in vloženega truda nam tudi 2016 ne bi uspelo ponovno zagnati naprav, zato sem prepričan, da nam bo skupaj tudi tokrat uspelo. Na tem mestu se mu želim javno zahvaliti za vse njegovo prizadevanje,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki se zaveda, kako pomembna je kvalitetna navezava med Občino in državo.

Novinarski konferenci se je pridružila še naša vrhunska smučarka Meta Hrovat, ki je potrdila, da trenira na Kaninu. Poudarila je, da je vesela, zadovoljna, da po dveh mesecih spet lahko trenira na snegu. Epidemija je namreč ohromila treninge vrhunskih smučarjev, zato sta se obe z Ilko Štuhec in vodstvom Javnega zavoda Sončni Kanin dogovorili za treninge na Kaninu. Na Kaninu bosta trenirali, vse dokler bodo pogoji za trening ugodni.

»Trening začenjamo ob 5.30, današnji trening pa je bil, kljub nekoliko manj trdi podlagi, zelo zadovoljiv. Vsi v Sončnem Kaninu so zelo prijazni in profesionalni, z ratrakisti in žičničarji odlično sodelujemo, tako da izrekam samo pohvale,« je v svojem nadvse prijaznem slogu med drugim poudarila Meta Hrovat.

V prihodnjih dneh bodo potekali dogovori s Smučarsko zvezo Slovenije o možnosti smučarskih treningov na Kaninu še za ostale vrhunske smučarje, saj je Kanin edino smučišče v Sloveniji, ki še ima sneg. Glede na debelino snežne odeje bi se lahko ob ugodnih vremenskih pogojih smučanje potegnilo še v junij 2020.

»Vse skupaj pa bo obrodilo sadove le v primeru, da se odprejo nočitvene kapacitete na Bovškem in seveda državne meje, saj smo ob slovenskih gostih vsi zelo odvisni od gostov iz drugih evropskih držav. Verjamem, da lahko iz poletne sezone potegnemo maksimalno, če bo seveda epidemiološka slika ugodna in se nam ne bi ponovilo zaprtje. Danes so vsi obiskovalci nadvse uživali in nemalo jih je zatrdilo, da je tudi sončenje pod Prestreljenikom celo bolj zanimivo kot pa ob morju,« je prepričan župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Tudi v.d. direktorja Manuela Božič Badalič v pravkar začeto poletno sezono zre z optimizmom:

»Tudi mi si nadejamo čimprejšnjega odprtja meja s sosednjimi državami, saj so v Bovcu in v okolici v preteklih letih prevladovali tuji gostje. Sicer pa je točka, do koder obiskovalca pripelje krožnokabinska žičnica, v poletnem času idealno izhodišče za različne planinske ture in osvajanje okoliških vrhov v enem dnevu, naravoslovna učna pot z informacijskimi tablami približa Kaninsko pogorje, pašništvo, planinstvo, smučanje, kamnine, kraške pojave, ledeniške vplive in floro ter favno Kanina, via ferata ponuja varno, edinstveno visokogorsko izkušnjo. Kulinarična ponudba na 2202 metrih z Bum Barom in restavracijo Kanin je tudi nekaj posebnega, ob prijazni postrežbi pa bo visokogorsko sonce zadovoljila tudi tiste, ki si želijo zgolj poležavanja in sončenja v udobnih ležalnikih na »visokogorski plaži«.

Ob koncu novinarske konference so izjave za medije podali župan Občine Bovec Valter Mlekuž, v.d. direktorja Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič in direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar, o dogodku pa so poročali tudi vsi večji slovenski mediji in lokalne radijske postaje.

Pripravil: MILAN ŠTULC, v sodelovanju s Sončnim Kaninom

Foto: DAVID ŠTULC ZORNIK