Vlada RS je z odlokom zaprla tudi mejni prehod Robič. Odlok velja od 19. 3. 2020, od 00.00, do preklica. Vzpostavljene so le štiri kontrolne točke na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijo: Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok.

»Ker je mejni prehod Robič pomemben tudi za veliko prebivalcev Bovškega, ki so v Italiji zaposleni, zagotovo pa je bil doslej zaradi zaprtja mejnega prehoda Predel tudi najbližji mejni prehod za dostavo repromateriala gospodarstvu v Občini Bovec in v nasprotni smeri tudi dostavo polizdelkov in izdelkov do naročnikov, bo to hud dodaten udarec za naše občane in gospodarske subjekte. Ukrepi so težki in skrajni. Pa so res tudi edini način, da zajezimo širjenje koronavirusa? Prvenstveno je seveda treba skrbeti za zdravje državljanov, vendar hkrati misliti tudi na jutrišnji dan. Če bomo pokopali naše gospodarstvo, in ta odlok vlade temu daje veliko možnosti, se nam ne bo pisalo dobro. Zato se župani treh posoških Občin dogovarjamo, da bi vsaj za tovorni promet vendarle našli drugačno rešitev. Na Ministrstvo za gospodarstvo bomo podali skupno pobudo, da bi vsaj za tovorni promet vendarle omogočili prehod tudi na mejnem prehodu Robič.

A če država sprejema tako težke odločitve, je najmanj, kar lahko storimo vsi skupaj, da ostanemo doma in se po nepotrebnem ne izpostavljamo nevarnosti. Hkrati pa bomo prepričani, da tudi sami ne bomo prenesli okužbe na druge, saj zadnja odkritja stroke kažejo, da lahko okužbo prenašajo tudi ljudje, ki nimajo znakov okužbe oziroma bolezni. Zato še enkrat pozivam vse občanke in občane Občine Bovec in seveda vse vikendaše in druge, ki ste trenutno prisotni na Bovškem, da v popolnosti in brez izjem upoštevate vse ukrepe, napotke, uredbe in odredbe, ki jih objavljamo tudi na strani OŠCZ Bovec. Pozivam tudi vse, ki ste bili morda v drugih državah z razširjeno epidemijo in vse prišleke z žarišč v Sloveniji, da ostanete v samoizolaciji in ne povečujete možnosti širjenja virusa na območje, kjer doslej (19. 3. 2020, do 14.00) še nismo zabeležili potrjene okužbe. Bodimo odgovorni, bodimo pošteni do sebe, do svojcev, do bližnjih, do sočloveka. Vse bo minilo, zato brez panike, vendar z modrostjo in odgovornostjo ter previdnostjo do zmage nad koronavirusom,« sporoča in poziva župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Pripravil: MILAN ŠTULC