V tolminskem kinogledališču so pripravili slovesnost on slovenskem kulturnem prazniku in 100-letnici srednjega šolstva v Zgornjem Posočju. Celoten program so ob pomoči mentorjev pripravili dijaki 3. letnika pri ITS.

Uvod s slovensko himno je naznanil, da gre za slovesen trenutek, odlično pripravljena prireditev pa je nakazala, da so dijaki 3. letnika pri ITS že dobro »kulturnozgodovinsko zbrušeni«. Ob polni dvorani Kinogledališča Tolmin so nastopajoči dokazali, da so kos tudi bolj zahtevnim prireditvam.

Seveda današnja Gimnazija Tolmin, tako kot že njene predhodnice, s prvo nastalim Instituto Magistrale Sloveno,  izobražujejo dijake in dijakinje iz celotnega Zgornjega Posočja, seveda tudi z Bovškega. Številni osnovnošolci so svojo srednješolsko pot nadaljevali v Tolminu, saj je bila ta izobraževalna institucija tako kot danes tudi v preteklosti tudi najbližja domu. Iz Občine Bovec sta se prireditve udeležila župan Valter Mlekuž in zadolžena za družbene dejavnosti Jožica Kavs.

Kot prva govornica je na oder stopila aktualna ravnateljica Gimnazije Tolmin Branka Hrast Debeljak, ki je med drugim izpostavila:

»Pred 100 leti je bil učitelj poleg knjige edini vir znanja v svetu, ki se je le počasi spreminjal. Danes se tako svet kot vloga učitelja v njem spreminjata veliko hitreje. Ne le, da je učitelj šibo zamenjal z računalnikom. Učitelji postajamo predvsem mentorji, ki dijakom sicer še vedno posredujemo temeljno znanje, a jih vse bolj usmerjamo v samostojno iskanje in kritično presojanje kopice informacij ter njihovo povezovanje. Skušamo jih opremiti z vsemi potrebnimi kompetencami, da bodo vodili ta svet. Nocoj s ponosom opazujemo sad njihovega dela, kajti celotna današnja prireditev je plod raziskovanja in ustvarjalnosti naših dijakov tretjih letnikov ter njihovih mentorjev.«

Celoten govor ravnateljice Gimnazije Tolmin Branke Hrast Debeljak najdete TUKAJ.

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Tolmin Uroš Brežan in se bovškemu kolegu Valterju Mlekužu zahvalil za njegovo udeležbo, predvsem pa je hvaležnost izrekel vsem pripravljavcem večera:

»To bo še utrdilo naše prepričanje, da je gimnazija tisto trdno jedro, ki bo tudi v prihodnosti zagotavljalo dober kader za naš razvoj, za nadaljnje delo in premagovanje izzivov, ki so pred nami. Kultura pa je v naših srcih ena osrednjih stvari, s katerimi se v Posočju identificiramo,« je poudaril Brežan.

Prijeten večer nas je v igri, glasbi in besedi popeljal skozi čas, od obdobja, ko je bila slovenska beseda prepovedana in so slovenske priimke poitalijanili, pa do današnjih dni. Po uradnem delu je sledil družabni del v preddverju.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC