Aktivnosti za obeležitev 75. obletnice tekme pripadnikov 10. gorske divizije Ameriške vojske na Mangartskem sedlu so v polnem teku. Prvi koordinacijski sestanek je bil že sredi decembra na Ministrstvu za obrambo, načrtujemo pa tri večje dogodke.

Na prvem koordinacijskem sestanku je bilo dogovorjeno, da bo vse aktivnosti koordiniral Direktorat za obrambno politiko (DOP) na Ministrstvu za obrambo, v sodelovanju z Združenjem vojaških gornikov Slovenije (ZVGS), Občino Bovec, Turizmom Dolina Soče, Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji, Slovensko vojsko in pridruženimi sodelavci, pa smo predvideli tri večje dogodke na Bovškem.

Na obletnico smučarske tekme 10. gorske divizije Ameriške vojske na Mangartskem sedlu, 3. junija 2020, bo v Kulturnem domu organizirana okrogla miza na temo prisotnosti Američanov v Posočju po 2. svetovni vojni in pomenu današnjega sodelovanja Slovenije v zvezi Nato ter še veliko zanimivih predavanj, za katera se v tem trenutku še dogovarjamo. V avli Kulturnega doma Bovec bo tudi odprtje razstave Američani na Mangartu, avtorja brigadirja v.p. Janeza Kavarja, ki bo predvidoma trajala do konca junija, nato pa se kot stalna razstava predvidoma seli v trdnjavo Kluže.

Naslednji velik dogodek bo 23. junija, ko bov veliki dvorani Ite Rine Kulturnega doma Bovec pripravljamo svetovno premiero dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart, avtorja in producenta Chrisa Anthonyja, na kateri bodo prisotni številni pomembni gosti iz Slovenije in ZDA, odprta pa bo seveda tudi za javnost. Še isti večer bodo v Bovec prispeli potomci pripadnikov 10. gorske divizije Ameriške vojske, ki se bodo na Bovškem mudili tri dni. 24. junija bo zanje organiziran ogled mesta smučarske tekme, ki so jo pripadniki 10. gorske divizije Ameriške vojske na Mangartskem sedlu izvedli 3. Junija 1945. Če bodo snežne razmere na plazišču dovoljevale, pa v sodelovanju z Elanom in Slovensko vojsko načrtujemo tudi prikaz tekme v starih uniformah in z originalno opremo, s katero so tekmovali leta 1045. Skozi ves dan bodo v sodelovanju s Turizmom Dolina Soče obiskali še druge zanimivosti, zvečer pa bo za njih in seveda vse tiste, ki si na prvi dan premierne upodobitve filma ne bodo uspeli zagotoviti prostega sedeža v KD Bovec, post premiera filma Mission Mount Mangart.

Seveda so zamisli o posameznih dogodkih še v nastajanju, zato bomo več o tem lahko zapisali v prihajajočem obdobju.

Zapisal: MILAN ŠTULC