Dvaindevedeseta Epifanija Tarcentina – Befana v Čenti je tradicionalna prireditev v taki obliki že od leta 1928 in je tudi letos potekala od 4. do 6. januarja. V teh treh dneh so obujali zgodovinski spomin, izvedli spektakularno vožnjo z gorečimi vozovi in na zadnji dan zakurili Pignarûl Grant.

Zaključne prireditve se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, z velikim veseljem pa je njegovo udeležbo pozdravil njegov kolega, župan Občine Čenta Mauro Steccati. Najprej sta se sprehodila po mestu, ki je praznično urejeno s številnimi stojnicami, si ogledala razstavo in izdelavo tipičnih lesenih pustnih mask ter se že zdaj dogovorila za postavitev razstave leta 2021 v Bovcu. To tradicionalno srečanje obeh županov je še ena od skupnih aktivnosti, ki jih med pobratenima Občinama Bovec in Čenta gojita aktualna župana in s tem ohranjata tudi tradicijo nekaterih prejšnjih županov.

Ob prizorišču sta se župana srečala tudi s predsednikom Furlanije Julijske krajine (FJK) Massimilianom Fedrigo, z bovškim županom Valterjem Mlekužem pa sta na kratko spregovorila tudi o načrtovanju gradnje novih žičniških napravna obeh straneh smučišča Kanin- Sella Nevea, ki jo tudi Fedriga zelo podpira. Mlekuž je Fedrigo tudi uradno povabil na obisk v Bovec, za katerega se bosta dogovorila v prihodnjih dneh. Roke smo si stisnili tudi s predsednikom deželnega sveta FJK Pierom Maurom Zaninom, seveda pa so bili ob prizorišču tudi drugi predstavniki Občine Čenta in pa predstavnica z Občino Čenta pobratene Občine Unterföhring. Skupaj so si ogledali prireditev, v kateri so izvajalci v sprevodu v srednjeveški opravi prikorakali na osrednje prizorišče, kjer je nato po stari tradiciji Vieli Venerando, simbol starodavnega starešine, simboličen lik dedka in pripovedovalec, napovedal prižig Pignarûl Grant in z velikega ognjišča podal ogenj na bakle gostov.

Ognji tega starodavnega izročila, Epifanije, se vsako leto s posebnim veseljem in slovesnostjo prižgejo prav v Čenti. Častitljivi pripoveduje o starodavnih Epifanijah in o tem, kako bo Veliki ogenj pokazal, kakšno bo prihajajoče leto. Z baklami so se čelu večtisočglave množice podali proti ruševinam stare utrdbe na hribu Coia. Ovinkasto cesto do tja razsvetlijo tisočere bakle in ji tako vdahnejo življenje in zgodovinski utrip.

Vieli Venerando, simbol starodavnega starešine, je skupaj z gosti prižgal veliki kres Pignarûl Grant, ki je glede na smer dima napovedal trend novega leta. Če se dim obrne proti morju, bo leto dobro, če se obrne proti severu in goram, bo leto bolj zapleteno. Glede na to, da se je dim letos obrnil proti jugozahodu, je častitljivi starešina napovedal zapleten in nekoliko težji prvi del leta, ki pa se bo v drugi polovici sprevrglo v pozitivno smer in se zaključilo dobro.

Točno ob 20. uri je nebo nad Čento razsvetlil bogat 15-minutni ognjemet in naznanil konec praznikov.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC