Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se je z veseljem pridružil podpori organizatorjem letošnjega teka Sozvočje in na ta način pomagal k prepoznavnosti društva in seveda njihovih aktivnosti. Na dogodku pa so se zmenili tudi za konkretno pomoč v obliki prevozov na mamografijo v Šempeter pri Gorici.
»Župani smo se tudi odločili, da bo vsaka občina društvu enkrat tedensko prispevala svoj avtomobil za vožnjo na preglede v Šempeter pri Gorici. Pri tem pa se zahvaljujem tudi našemu prijatelju Matjažu Nemcu, ki nam odpira vrata na ministrstvih. Omogočiti nam morajo, da mamograf pripeljemo v »našo dolino. Do takrat pa bomo za preventivne preglede tistih žensk, ki nimajo lastnega prevoza, v ta namen tudi na Občini Bovec enkrat tedenskozagotavljali naše vozilo. Vesel sem, da smo sklenili dogovor z Romano Kranjc, eno od prostovoljk, ki ji brez težav zaupamo prevoze.Če bo treba, bom kdaj po potrebi vzel dopust in tudi sam peljal,« je poudaril Mlekuž.

Prvi prevoz je Romana, potem ko ji je župan predal ključe, opravila minuli petek. Dogovori glede tovrstnih prevozov potekajo preko informacijskega sistema skupaj z vabili na mamografijo, ki poteka v sklopu projekta DORA.

V Posočju za rakom na dojki zboli vsaka sedma ženska, kar je v primerjavi s celotno Slovenijo, kjer zboli vsaka deseta, zelo kritičen podatek. Zato so prizadevanja posoškega društva za zdrave dojke izjemnega pomena, saj se preventivno bori s to zahrbtno boleznijo.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC