V soboto je Občinski štab CZ Bovec v sodelovanju s Sončnim Kaninom in Občino Bovec organiziral vajo reševanja potnikov na krožnokabinski žičnici Kanin. Vaje so se udeležili pripadniki vseh reševalnih struktur CZ, pripadniki PGD Bovec, GRS, jamarji in seveda delavci Sončnega Kanina.

V jutranjih urah so se po pozivu o namišljeni zaustavitvi krožnokabinske žičnice zbrali na parkirišču na A postaji, kjer jih je najprej pozdravil podžupan Občine Bovec Miro Bozja.

»V imenu Občine Bovec pozdravljam vse na tej obsežni, predvsem pa zahtevni reševalni vaji. Občina Bovec mora kot 100% lastnik upravljavca Sončnega Kanina in žičniških naprav skrbeti tudi za to, da je na žičniških napravah zagotovljena maksimalna varnost in varno reševanje, če bi bilo to potrebno. Vem, da ste vsi, kis te tu, za tako reševanje tudi usposobljeni, zato vam želim, da bi vaja dobro uspela in bomo tako še bolje pripravljeni. Namen vaje je namreč, da preizkusimo vsako od skupin, kako bo delovala v pravi situaciji in kako v sodelovanju z vsemi drugimi reševalnimi enotami. Ob takem vremenu so razmere še posebno zahtevne, zato poudarjam, da bodite še posebno previdni in se vsi vrnite živi in zdravi!«

Vse zbrane sta nagovorila še direktor Sončnega Kanina dr. Rok Ovsenik, ki se je zahvalil za tako veliko udeležbo in voljo za pridobivanje novih znanj in izkušenj, in vodja obratovanja Jože Skočir, ki je oznanil namišljeno napako na žičnici.

Napotke za vajo je podal poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc in reševanje se je začelo.

Vse je potekalo odlično, in že kmalu so na zbirno mesto pripeljali prve »rešene potnike«.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC