V organizaciji Upravne enote Tolmin in Združenja borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin so 31. oktobra, dan pred dnevom spomina na mrtve, delegacije polagale vence v Benečiji in Reziji. Osrednja prireditev je bila kot po navadi v Čedadu.

Na osrednji prireditvi pri spomeniku odporništvu v Čedadu je bil prisoten tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Vse prisotne je najprej nagovoril čedadski župan Stefano Balloch, glavno besedo pa je imel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je pot v Rezijo izkoristil še za srečanje z županjo Občine Rezija Anno Micelli, z njo pa se je sestal na sedežu Občine v Ravenci. Pogovarjala o nekaterih možnostih za izvedbo skupnih projektov na področju turizma, predvsem na vzpostavitvi čezmejnih kolesarskih in pešpoti, dotaknila pa sta se tudi siceršnje nadgradnje dobrega sodelovanja obeh Občin in njihovih predstavnikov. V ta namen se bosta župana dogovorila za redna srečanja. Oba sta se po dobri uri pogovorov udeležila polaganja vencev v Osojanah, tudi tam je imel nagovor minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž pa se je udeležil še polaganje cvetja na pokopališču v Ravanci, kjer so se spomnili Artura Siege. Drugo delegacijo je ves čas spremljal in s petjem sodeloval zbor Golobar iz Bovca. Pri spomeniku odporništvu v Čedadu in v Osojanah je venca položil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC