V z Bovcem pobrateni Čenti so letos že enajsto leto zapored pripravili Dneve bavarskega piva, ki ga vsako leto pripravita pobrateni Občini Čento in Unterföhring iz Nemčije, k sodelovanju pa povabijo tudi pobrateni Občini Bovec iz Slovenije in Podklošter iz Avstrije.

Letošnje otvoritvene slovesnosti so se ob županu Občine Čento Mauru Steccatiju udeležili Valter Mlekuž, župan Občine Bovec, Betina Mäusel, prva podžupanja Občine Unterföhring in  Erich Kessler, župan občine Podklošter. Kot vedno se je slovesnost začela pred farno cerkvijo na Rimskem trgu, od koder so se zbrani ob glasbi godbe na pihala iz Unterföhringa in Coie sprehodili po ulicah Čente do prireditvenega prostora.

Tam sta župan Občine Čenta Mauro Steccati in Betina Mäusel, prva podžupanja Občine Unterföhring natančno ob 12.00, tako kot to naredijo tudi na Münchenskem Oktoberfestu, zabila pipi v soda prijateljstva.

Sledili so pozdravi najvišjih predstavnikov vseh štirih pobratenih Občin, pri čemer so vsi poudarili velik pomen druženja in krepitve prijateljstva med narodi, kot se za prave prijatelje spodobi, pa so nazdravili letošnji prireditvi prijateljstva in s tem uradno odprli Dneve bavarskega piva v Čenti.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je poudaril, da se župani in občinske uprave menjajo, sodelovanje med občinami pa se nadaljuje:

»S temi srečanji so pred 11 leti začeli drugi župani, mi danes z veseljem nadaljujemo njihovo delo, poskrbeti pa moramo, da bo to srečanje živo v taki obliki tudi takrat, ko bodo nas nadomestili drugi. To je res manifestacija prijateljstva, le pravo prijateljstvo pa je tudi garancija za mir. Povezuje nas tudi Pot miru, ki smo jo Posočani speljali od Avstrije, preko Slovenije in Italije do morja in je na območju, kjer so se pred več kot 100 leti bili težki boji, edinstven izraz miru med narodi.  Naj živi prijateljstvo!«

Izmenjali so si priložnostna protokolarna darilca, ob vrčku Bavarskega in prijetnem kramljanju pa nadaljevali druženje.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC