Letošnja Poletna šola v Bovcu je bila že 26. zapovrstjo, trajala pa je od 16. do 30. avgusta. Pri tem mednarodnem srečanju je sodelovalo 45 študentov in študentk iz alpsko-jadranske regije.

Poletno šolo Bovec že vsa ta leta organizira univerza v Celovcu skupaj s partnerskimi univerzami v Ljubljani, Vidmu, Trstu, Reki in Univerzo na Primorskem, tudi letos pa sta bila gonilni sili prof. Vladimir Wakounig, vodja Poletne šole in njegova tesna sodelavka Andrea Wernig.

Posvetili so se programu, ki je bil  letos posvečen vodilni temi »Drugi in jaz – Die Anderen und ich – Ostali i ja – Gli altri ed io – Chei altris altris e jo«. Poletno šolo sofinancirajo avstrijsko Ministrstvo za izobraževanje, znanost in raziskovanje, Univerza v Celovcu in partnerske univerze, Občina Bovec in sponzorji iz zasebnega in javnega sektorja.

Udeleženci in udeleženke so imeli v dopoldanskih urah jezikovne tečaje v slovenščini, italijanščini, nemščini, hrvaščini in furlanščini in so se poglobili v jezike alpsko jadranskega prostora. Popoldan pa so razpravljali v jezikovno različnih delavnicah na aktualno vodilno temo in sodelovali pri lokalnih ekskurzijah. Ogledali so si Bovec, izvedli pohod po Soški poti, kar skupaj z večernim druženjem in večerjo financira Občina Bovec, ter izvedli druge aktivnosti, vse pa z namenom boljšega spoznavanja zgodovinskega, družbenega, ekonomskega in jezikovno-kulturnega ozadja Bovškega oziroma Zgornjega Posočja.

Pri zaključni prireditvi, ki je bila v hotelu Alp, je Andrea Wernig  prisrčno pozdravila tudi prvega moža občine Bovec Valterja Mlekuža in ga povabila k pozdravni besedi:

»Občina Bovec že 26 let tudi finančno podpira to Poletno šolo, vedno pa se potrudimo, da se imate v naših krajih lepo. Verjamem, da boste od nas odnesli lepe vtise, iz te doline smaragdne lepotice Soče, doline, na katero sem kot župan te občine zelo ponosen. Zato verjamem tudi, da vam je bilo pri nas ob učenju lepo, že sedaj pa obljubim, da bom tudi naslednje leto podprl ta projekt in da bo s pomočjo Občine Bovec pri nas že 27. Poletna šola. Vedno se razveselimo, ko pridete v naše kraje, marsikdo od tistih, ki so bili pri nas pred vami, pa se radi vračajo na Bovško. Vedno smo bili zadovoljni tudi z uslugami v Hotelu Alp, zato hvala tudi lastnikom in uslužbencem hotela za njihov trud. Ob zaključku Poletne šole vam želim srečno vrnitev na domove, v prepričanju, da s seboj odnašate veliko novega znanja in najlepše spomine in občutke iz naše doline. Kmalu spet nasvidenje, saj je ne nazadnje danes ta naša Evropa tako majhna, da smo postali že ena sama družina,« je v pozdravnem nagovoru povedal Mlekuž.

Udeleženci so, kot že vsa leta doslej njihovi predhodniki, pripravili prisrčen kulturni program s slikovnim in video obujanjem spominov na doživetja v času te Poletne šole, na koncu pa so vsem udeležencem podelili diplome.

Zadnji pozdrav, letos žal res zadnji, je pripadel dolgoletnemu vodji poletne šole prof. dr. Vladimirju Wakounigu (Univerza Celovec):

»Zelo smo hvaležni Občini Bovec za vsakoletno podporo tako s prostori kot tudi finančno, vsakoletne ekskurzije, ki jih Občina financira, pa so v tem prekrasnem okolju Bovškega res nekaj posebnega in pomembna nadgradnja spoznavanja in učenja jezikov alpsko-jadranske regije. Hvala vsem, ki omogočajo, da ta projekt živi. Zahvala tudi vsem mentorjem, profesorjem in lektorjem, ki so tisti, ki oblikujejo, dajejo tej Poletni šoli posebno noto, poseben prostor, tako da se razvijejo tudi zelo intenzivni odnosi med študenti,« je povedal prof. Wakounig in se vsem lektorjem in profesorjem zahvalil za njihov trud s priložnostnim darilcem. Za tem pa je povedal, da se po 11. izvedbah Poletne šole v Bovcu od njih tudi poslavlja in predaja vodenje svojemu nasledniku.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC