Občina Bovec v okviru Artistic projekta organizira delavnice Oblikovanje lesenih izdelkov bovške dediščine in pripovedništva, ki potekajo na odru na Placu v centru Bovca med 19. 8. in 23. 8., vsak dan med 9.00 in 13.00.

Delavnice so del Artistic projekta, ki podpira in ohranja nesnovno kulturno dediščino Bovškega, ter spodbuja prebivalce naše občine, da razvijejo izdelek nesnovne kulturne dediščine v podjetništvo in s tem ohranjajo del naše kulturne dediščine.

Kot del tega projekta Občina Bovec organizira različne »learning by doing delavnice« (učenje z izvajanjem), ki so predvsem povezane z lesenimi izdelki in promocijo različnih izdelkov nesnovne kulturne dediščine.

»V sklopu delavnic smo v sodelovanju z Zdravkom Strajnarjem pripravili teden spoznavanja in ustvarjanja lesenih izdelkov. Na odru na osrednjem bovškem trgu, kjer izkušeni rokodelec predaja svoje znanje na mlajše generacije in jih poučuje, kako se lahko preko lesenih izdelkov izraža tudi kulturna dediščina, nastaja nove skulptura. Skupaj z otroki izdelujejo kip krivopetnice, ki je kot dobra Trentarska vila del naše bogate dediščine. Zdravko Strajnar bo z nami delil svoje znanje rokodelskih spretnosti tudi en teden ob koncu oktobra, ko bo skupaj z obiskovalci izdeloval manjše lesene izdelke,« pove Manja Pečjak, ki dnevno spremlja izvajanje projekta.

Med izvajanjem delavnic je udeležence obiskal tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in pohvalil tako trud mentorjev kot tudi mlade »lesarske mojstre«, ki pridno srkajo njihovo znanje in izkušnje. Miloš Domevšček pa je na ogled prinesel tudi lanskoletni leseni izdelek, grb Občine Bovec.

Več podatkov o projektu Artistic najdete TUKAJ.

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC