Prvi večer Festivala src je bil uspešno izveden, kljub temu da je pri zadnji plesni skupini začelo deževati. Na osrednjem bovškem trgu se je zbralo izjemno veliko število obiskovalcev, najbolj vztrajnih pa tudi dež ni pregnal.

V četrtek, 15. avgusta 2019, ob 20.30, je tako na bovškem trgu prvi večer s  svetovno znanimi in priznanimi folklornimi in plesnimi skupinami FESTIVALA DEI CUORI-FESTIVALA SRC pričaral izvrsten spektakel.

Letošnji festival v Čenti je že 50. Zapovrstjo, zato je tudi plesnih in folklornih skupin več, kot po navadi in tudi traja dva dneva več. Letos bodo ob bovškem plesalci in glasbeniki nastopili še na odrih v Čenti, Huminu, Vidmu in Lignanu. V Bovcu so na prvi večer nastopile plesne skupine COMPANIA FOLKLORICA CAMAGUA s KUBEGRUPO TRADICIONES PERU iz PERUJA in SBANDIERATORI DEI RIONI DI CUORI iz ITALIJE. Že ob prihodu v Bovec jih je pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž,  v organizaciji Občine Bovec pa so si po kosilu v poldanskem času ogledali dolino Soče, Obiskali muzej v Informacijskem centru TNP v Trenti ter občudovali slap Boka.

Za uvod v večer sta zbrane nagovorila župana Občin Bovec in Čento Valter Mlekuž in Mauro Steccati, ob v duhu prijateljskega sodelovanja obeh Občin in obeh administracij, Mlekuž pa je ob pozdravu vseh nastopajočih izpostavil posebno zadovoljstvo, da se je v Bovec vrnila skupina iz Kube:

 »Nikoli ne bom pozabil, kako grozno smo se vsi počutili lani, ko so vas zadrževali v Stergulčevi hiši. Iz  najslabšega smo potegnili najboljše in  lahko celo rečem, da zaradi medijske obravnave primera v Sloveniji verjetno ni nikogar, ki ne bi slišal za Čento in Festival src ter skupino iz Kube.  Ampak danes je nov dan in verjamem, da se med nami dobro počutite.  Hvala tudi kolegu Mauru, da je prišel na ta otvoritveni večer in zato, da lahko tako dobro sodelujeva pri vseh zadevah. Čestitam mu za že 50. Izvedbo festivala, saj vem, da časi niso najbolj ugodni za tako velik zalogaj, hkrati pa se mu zahvaljujem,da nam Občina Čento vsako leto posodi vse pri njih nastopajoče skupine,« je med drugim dejal Mlekuž.

 »Časi niso lahki za nobenega in mi se moramo skupaj zoperstaviti novim izzivom. Nekoč  je bila organizacija teh prireditev veliko lažja, bolj sproščena in morda tudi bolj avanturistična, danes pa zakonodaja organizatorju nalaga številne obveznosti, ki pomenijo tudi nove finančne zahteve. Organizacija takega festivala zato ni preprosta. Ta festival je za Čento prava kulturna dediščina. Pravzaprav je bil zamišljen tako, da združuje srca vseh narodov, ne glede na barvo kože ali različne kulture, zato se tudi imenuje Festival src. Ta festival pa je tudi zahvaljujoč Bovcu mednarodni kulturni dogodek. Hvala kolegu Valterju in sodelavcem za tako prisrčen sprejem, ki vedno izžareva resnično prijateljske odnose,« je med drugim dejal župan Občine Čento Mauro Steccati.

SKUPINA “TRADICIONES PERU “

Kulturno združenje “Tradiciones Peru” je nastalo oktobra 2002 v Arequipi. Sprva so bili znani kot “Grupo de Danzas Tradiciones de Mi Tierra”. Tvorijo ga mladi študenti in strokovnjaki iz različnih sektorjev, ki jih povezujejo globoka prijateljstva. Skušajo podoživeti, ohraniti in širiti tradicionalne in folklorne izraze svoje države. Sodelovali so na različnih državnih in mednarodnih festivalih in vseskozi skrbeli za častno predstavitev Peruja, ki slovi po visoki umetniški kakovosti ter pestrem in barvitem repertoarju.

SBANDIERATORI DEI RIONI DI CUORI

Skupina je s “Chino Ermacora” povezana z globokim prijateljstvom, rojenim v Tarčentu leta 1972 ob osmi izvedbi festivala Int.le “Evropa src”. S skupinsko koreografijo, ustvarjeno z edinstveno tehniko mahanja zastav po vsej Italiji, se je skupina Rive di Cori, prvič pojavila na Carosello Storico že leta 1966, Sbandieratori dei Rioni di Cori so avtentični dediči na rimskem ozemlju tistih “zastavnikov”, ki so v srednjem veku in renesansi izpovedali plemenito umetnost zastav. Istega leta je bila skupina ustanovna članica F.I.Sb. Italijanske zveze Sbandieratori. V vseh teh letih je skupina s svojimi izrazito koreografskimi in akrobatskimi nastopi uspela s strokovnostjo in uspehom očarati prebivalce sveta. Med mnogimi pomembnimi nastopi, ki jih je imela po svetu, izpostavimo njihov nastop na otvoritveni slovesnost na 24. olimpijskih igrah v Seulu, na otvoritveni slovesnosti na 20. Zimskih olimpijskih igrah v Torinu leta 2006, na dogodku Cinema Italian Style v Holivudu v Los Angelesu, na svetovni razstavi Tsukuba 1985 e Aichi na  Japonskem leta 2005, nastopali so na pomembnem dogodku Edinburgh Military Tatoo na Škotskem,  na Mood Indigo Worldfest Mumbai INDIA 2012, na Parade through Macao, Latin City, Kitajska 2013 in 2014 in na 130. Karnevalu v Nici.

COMPAÑÍA FOLKLÓRICA “CAMAGUA”

Med svojim prvim potovanjem po odkritju Amerike je Christopher Kolumb, 27. oktobra 1492, potem ko se je dotaknil San Salvadorja, prvič pristal na Kubi. Kdor reče Kuba, pravi ritem, glasba, mešanica ras in kultur: to so sestavine, ki ta otok naredijo edinstvenega in mu dajo vlogo vrat prehoda v latinski svet in dušo. Kubanska glasba in multikulturalizem sta temeljna elementa družbe CompañíaFolklóricaCamagua, združenja profesionalcev (plesalcev in glasbenikov), ki je v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Kube nosilec prenašanja in širjenja kubanske kulture v svet. CompañíaFolklóricaCamagua na oder prenaša srce in dušo ljudi in naroda, v katerih prevladujeta glasba in ples, in na ta način oživljajo večbarvne in prešerne spektakle, ki povsod doživljajo zelo velike uspehe. Vodi jih direktor: M ° Fernando Medrano Vireya.

Naslednji večer  Festivala src bomo priredili v Bovcu v sredo,  21. 8. 2019, ob 20.30, takrat pa bodo nastopile štiri plesne skupine, in sicer  iz  Južne Afrike, Indije, Kamčatke in Markeških otokov.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC