Kazuba je afriški bog vetra, je pa tudi oznaka za inovativen ekološki koncept dehidracijskih WC enot, kakršnega so pred dnevi postavili tudi na Mangartskem sedlu, tik ob tamkajšnji koči. Za postavitev so moči združili Občina Bovec, KS Log pod Mangartom in Razvojna zadruga Log pod Mangartom, sofinanciranje pa Občina pričakuje od MOP, in sicer po 11. členu zakona o TNP.

»Samostojno in samozadostno enoto se lahko postavi kamorkoli v naravo, kjer se porodi potreba po tem. Delujejo na principu dehidracije, veter in sonce pa izsuši, kar “pridelamo” z obiskom. Enota za svoje delovanje potrebuje le sonce in veter,« pojasnjujejo v družbi Kazuba Slovenija, ki je WC tudi strokovno postavila.

Po njihovih zagotovilih naj bi sistem deloval povsod, za zdaj pa so s pridobitvijo zadovoljni tudi uporabniki. Smradu ni, kar navdihuje z upanjem, da bo tudi na tej nadmorski višini sistem dobro deloval.

Tudi upravljavec koče na Mangartskem sedlu Erik Cuder je z novo pridobitvijo zadovoljen:

»Ob tem, da ga obiskovalci z zanimanjem uporabljajo, ga tudi veselo fotografirajo. To je dober znak , saj to pomeni, da je zadeva tudi z estetskega vidika popestritev in dodana vrednost, ki utrjuje prepričanje, da smo ekološka destinacija. Zahvaljujem se županu Valterju Mlekužu, da je namero pripeljal do izvedbe,« pove Erik Cuder.

Občina Bovec namenja nekaj več kot 8.000,00€ proračunskih sredstev, pri tem pa računa tudi na 80% sofinanciranja s strani Ministrstva za okolje in prostor, in sicer v skladu z 11. členom Zakona o TNP, kar pomeni nekaj nad 5.400,00€ brez DDV.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: ERIK CUDER