Prejšnjo sredo se je na Trbižu začel Alpenfest, uradnega odprtja pa se je na povabilo trbiškega kolega Renza Zanetteja udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Letošnji Alpenfest je že 12. zapovrstjo, kot vsako leto pa se je začel na spodnjem Trbižu, s tradicionalno parado predstavnikov posameznih mest v tradicionalnih narodnih nošah.

V spremstvu glasbe v izvedbi GRUPPO BANDISTICO VALCANALE so se podali do osrednjega prireditvenega prostora na osrednjem trbiškem trgu na zgornjem Trbižu. Alpenfest je odprl župan Občine Trbiž  Renzo Zanette.  V italijanskem, slovenskem in nemškem jeziku je pozdravil vse prisotne in še posebej vse župane sosednjih Občin, bovški župan Valter Mlekuž pa je bil tudi edini predstavnik slovenskih Občin.

V njegovem nagovoru je bila poudarjena osnovna potreba po krepitvi prijateljskih odnosov med obmejnimi občinami in širitve tega prijateljstva tudi na širše območje. Zato je vsem kolegom izrazil hvaležnost za njihovo udeležbo, saj je to najboljši način ohranjanja, krepitve in sklepanja novih prijateljstev.

»Trbiž je mesto, za katerega lahko brez zadržkov trdimo, da se v njem diha evropski veter. Alpenfet ni samo skup prireditev, temveč je izraz prijateljevanja in miroljubnosti med tremi narodi, kar je specifična značilnost tega območja, bogastvo, ki ga številna druga območja nimajo,« je poudaril Zanette.

Vse zbrane je pozdravil tudi podpredsednik Deželnega sveta Furlanije Julijske krajine Stefano Mazzolini, ki je v svojem nagovoru izpostavil tudi pristno sodelovanje s prijatelji iz Občine Bovec ter omenil sodelovanje in načrtovanje skupnega evropskega čezmejnega projekta za postavitev novih smučarskih naprav in izvedbo dodatnih smučarskih prog.

»Alpenfest, ki mu želim velik uspeh tudi letos, je zagotovo priložnost za srečanje in tkanje prijateljskih odnosov med slovensko, furlansko, italijansko in nemško govorečim prebivalstvom, je pa tudi dokaz, da lahko trije narodi živimo v miru in skupaj premoremo neusahljiv vir kulturnega življenja,« je na srečanju dejal Valter Mlekuž

Z uradno odprtje Alpenfesta je trbiški župan Renzo Zanette po tradiciji zabil pipo v sod piva in s tem tudi odprl pot petdnevnemu dogajanju na trbiškem osrednjem trgu, na katerem je do danes nastopilo veliko glasbenih in folklornih skupin..

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC