V četrtek, 15. avgusta 2019, ob 20.30, bo na bovškem trgu prvi večer s  svetovno znanimi in priznanimi folklornimi in plesnimi skupinami FESTIVALA DEI CUORI-FESTIVALA SRC. Zaradi težav nekaterih skupin pri prihodu v Evropo in posledično kasnejšega prispetja v Tarčento, bodo na prvem večeru nastopile tri skupine, in ne štiri, kot je bilo prvotno načrtovano.

Direktor Festivala dei Cuori Massimo Boldi je izrazil veliko veselje, da bo 50 izvedba tako bogato zastopana in se bo festival letos odvil v kar petih mestih, začenši 15. avgusta prav v Bovcu in Čenti. V Bovec pa letos na prvi večer pošilja plesne skupine COMPANIA FOLKLORICA CAMAGUA s KUBE, GRUPO TRADICIONES PERU iz PERUJA in SBANDIERATORI DEI RIONI DI CUORI iz ITALIJE.

SBANDIERATORI DEI RIONI DI CUORI

Skupina je s “Chino Ermacora” povezana z globokim prijateljstvom, rojenim v Tarčentu leta 1972 ob osmi izvedbi festivala Int.le “Evropa src”. S skupinsko koreografijo, ustvarjeno z edinstveno tehniko mahanja zastav po vsej Italiji, se je skupina Rive di Cori, prvič pojavila na Carosello Storico že leta 1966, Sbandieratori dei Rioni di Cori so avtentični dediči na rimskem ozemlju tistih “zastavnikov”, ki so v srednjem veku in renesansi izpovedali plemenito umetnost zastav. Istega leta je bila skupina ustanovna članica F.I.Sb. Italijanske zveze Sbandieratori. V vseh teh letih je skupina s svojimi izrazito koreografskimi in akrobatskimi nastopi uspela s strokovnostjo in uspehom očarati prebivalce sveta. Med mnogimi pomembnimi nastopi, ki jih je imela po svetu, izpostavimo njihov nastop na otvoritveni slovesnost na 24. olimpijskih igrah v Seulu, na otvoritveni slovesnosti na 20. Zimskih olimpijskih igrah v Torinu leta 2006, na dogodku Cinema Italian Style v Holivudu v Los Angelesu, na svetovni razstavi Tsukuba 1985 e Aichi na  Japonskem leta 2005, nastopali so na pomembnem dogodku Edinburgh Military Tatoo na Škotskem,  na Mood Indigo Worldfest Mumbai INDIA 2012, na Parade through Macao, Latin City, Kitajska 2013 in 2014 in na 130. Karnevalu v Nici.

COMPAÑÍA FOLKLÓRICA “CAMAGUA”

Med svojim prvim potovanjem po odkritju Amerike je Christopher Kolumb, 27. oktobra 1492, potem ko se je dotaknil San Salvadorja, prvič pristal na Kubi. Kdor reče Kuba, pravi ritem, glasba, mešanica ras in kultur: to so sestavine, ki ta otok naredijo edinstvenega in mu dajo vlogo vrat prehoda v latinski svet in dušo. Kubanska glasba in multikulturalizem sta temeljna elementa družbe CompañíaFolklóricaCamagua, združenja profesionalcev (plesalcev in glasbenikov), ki je v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Kube nosilec prenašanja in širjenja kubanske kulture v svet. CompañíaFolklóricaCamagua na oder prenaša srce in dušo ljudi in naroda, v katerih prevladujeta glasba in ples, in na ta način oživljajo večbarvne in prešerne spektakle, ki povsod doživljajo zelo velike uspehe. Vodi jih direktor: M ° Fernando Medrano Vireya.

SKUPINA “TRADICIONES PERU “

Kulturno združenje “Tradiciones Peru” je nastalo oktobra 2002 v Arequipi. Sprva so bili znani kot “Grupo de Danzas Tradiciones de Mi Tierra”. Tvorijo ga mladi študenti in strokovnjaki iz različnih sektorjev, ki jih povezujejo globoka prijateljstva. Skušajo podoživeti, ohraniti in širiti tradicionalne in folklorne izraze svoje države. Sodelovali so na različnih državnih in mednarodnih festivalih in vseskozi skrbeli za častno predstavitev Peruja, ki slovi po visoki umetniški kakovosti ter pestrem in barvitem repertoarju.

Zagotovo bo to nepozaben večer, zato vabimo vse na bovški trg, 15. 8. 2019, ob 20.30.

Naslednji večer  Festivala src bomo priredili v Bovcu v sredo,  21. 8. 2019, ob 20.30, takrat pa bodo nastopile štiri plesne skupine, in sicer  iz  Južne Afrike, Indije, Kamčatke in Markeških otokov.

Zapisal: MILAN ŠTULC