V lepem vremenu je organizatorju Čomparske noči, Turističnemu društvu Bovec, uspelo izpeljati odlično prireditev, ki je skozi ves dan na bovški trg privabila več tisoč obiskovalcev oziroma udeležencev.

Ob celodnevnem dogajanju in raznoliki ponudbi na številnih stojnicah lahko izpostavimo pokušino in strokovno ocenjevanje najboljših sirov iz Posočja. Že to, da so vsi siri presegli 18 točk, pomeni, da imajo posoški pridelovalci sirov vrhunsko kakovost. Na pokušino so se postavili ovčji siri, mešani ovčji in kozji, kravji in mešani kravji in kozji  siri.

Pod večer se je na trgu zbrala večtisočglava množica, za uvod v večerno dogajanje pa je župan Občine Bovec Valter Mlekuž, po izbiri strokovne komisije najboljšemu sirarju, podelil zlato priznanje. Prejela ga je Ekološka kmetija  Černuta iz Loga Pod Mangartom, drugo mesto, in za več kot 19 točk prav tako zlato priznanje, pa je prejela Sirarna Jelinc iz Soče.

Vrhunec večera pa je bil izbor Miss Čomparske noči, da je imel izbor še posebno težo, pa je poskrbela Miss Slovenije Lara Kalanj, ki je organizatorja počastila s svojo prisotnostjo in aktivnim sodelovanjem pri izbiri letošnje Miss Čomparske noči.  Za izbor je na oder stopila pisana paleta deklet iz številnih držav, tako da je bila paleta izbora res mednarodno pisana. Komisija, ki so jo sestavljali župan Občine Bovec Valter Mlekuž, Miss Slovenije Lara Kalanj, predsednik TD Bovec Ado Omerović in naključni predstavnik iz publike, je izmed njih izluščila najprej tri finalistke, nato pa razglasila še zmagovalko oziroma Miss Čomparske noči 2019. Miss prihaja iz Francije, njena prva spremljevalka pa z Žage pri Bovcu. Nagrad za zmagovalko je bila ob lenti, ki ji jo je nadela Miss Slovenije Lara Kalanj in šopku rož, ki ga je zmagovalki predal župan Valter Mlekuž, celoletna vozovnica za poletno zimski center Kanin, ki jo je podaril Sončni Kanin, predal pa vodja žičničarjev Marko Mlekuž.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC