Včeraj je na sedežu Avtonomne pokrajine Furlanija Julijska krajina v Vidmu potekala novinarska konferenca, na kateri so organizatorji predstavili letošnji Festival src. Ta bo letos še posebno slovesen, saj bo že 50. zapovrstjo.

Novinarske konference sta se udeležila tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in Milan Štulc. Letos pa bo festival trajal od 15. do 21. avgusta, v Čenti pa bo, skupaj z domačo Folklorno skupino ChinoErmacora, ki je tudi glavni organizator festivala,  nastopilo 9 najboljših plesnih in folklornih skupin z vsega sveta. V Bovcu bo v dveh večerih predvidoma nastopilo 8 folklornih skupin.

Na novinarski konferenci je direktor Festivala deiCuori Massimo Boldi izrazil veliko veselje, da bo 50 izvedba tako bogato zastopana in se bo festival letos odvil v kar petih mestih, in sicer začenši 15. avgusta v Bovcu in Čenti, nato pa še v Huminu, Vidmu in Lignanu. Posebej se je zahvalil Občini Bovec in županu Valterju Mlekužu za vse, kar je bilo storjenega ob lanskoletnem incidentu s plesno skupino iz Kube, izpostavil pa je tudi, da je vsa zadnja leta za nastopajoče skupine v Bovcu še posebej lepo poskrbljeno. Kot je dejal Boldi, se z Bovškega vse skupine vračajo izjemno navdušene tako nad prijaznostjo domačinov kot tudi nad lepoto Bovškega.

Njegove trditve je podkrepil še župan Občine Čento Mauro Steccati, ki je sodelovanje obeh pobratenih Občin na vseh področjih označil za odlično, predvsem pa prijateljsko:

»Ta festival je za Čento prava kulturna dediščina. Časi niso lahki za nobenega in mi se moramo skupaj zoperstaviti novim izzivom. Nekoč  je bila organizacija teh prireditev veliko lažja, bolj sproščena in morda tudi bolj avanturistična, danes pa zakonodaja organizatorju nalaga številne obveznosti, ki pomenijo tudi nove finančne zahteve. Organizacija takega festivala zato ni preprosta. Čestitke organizatorju, ki to počne z veliko profesionalnosti. Tudi podpora sodelujočih občin je postalo temeljno izhodišče, saj Občina Čento sama ne bi zmogla finančnih in drugih obveznosti. Ta festival je tudi zahvaljujoč Bovcu mednarodni kulturni dogodek visoke kakovosti in je v čast Čenti, FJK in vsej Italiji,« je med drugim dejal župan Občine Čento Mauro Steccati.

Med gosti je imel prvi besedo bovški župan Valter Mlekuž, ki se je najprej zahvali, da je lahko kljub lanskoletnemu velikemu zapletu tudi tokrat lahko prisoten na tej konferenci:

»Zame je bil tisti dan oziroma kar cel teden eden najbolj napornih v moji karieri. Ampak iz najslabšega smo potegnili najboljše in vse se je končalo dobro. V šali lahko celo rečem, da zaradi medijske obravnave primera v Sloveniji verjetno ni nikogar, ki ne bi slišal za Čento in Festival src. Zelo sem vesel, da bo med nastopajočimi ponovno plesna skupina s Kube, da bomo letos imeli priložnost, da se jim oddolžimo, kot sem obljubil lansko leto, in jim pokažemo našo prelepo dolino Soče. Tako kot tudi vsem drugim nastopajočim na bovškem trgu. Kot vedno bomo naredili vse, da bodo vse skupine pri nas doživele nepozaben dan. Prepričan sem, da bo ob njihovih nastopih tudi bovški trg nabito poln. Naj zaključim z besedami, da vsak težava, ki ji pristopimo na pravi način, stke še večja prijateljstva. Vesel sem, da imam take prijatelje,« je povedal Mlekuž in požel močan aplavz vseh prisotnih.

Obelodanili so tudi imena držav nastopajočih skupin. To bodo: KUBA, KAMČATKA, INDIJA, VELIKONOČNI OTOK, MARSKI OTOKI, MAKEDONIJA, PERU, JUŽNA AFRIKA IN ITALIJA.

V Bovcu bodo 4 plesne skupine nastopile v četrtek, 15. avgusta (predvidoma KUBA, KAMČATKA, INDIJA in MARSKI OTOKI), štiri pa v sredo, 21. avgusta (predvidoma VELIKONOČNI OTOK, MAKEDONIJA, PERU in JUŽNA AFRIKA), in sicer oba večera začenši ob 20.30.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC