Tradicionalne spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. ki je potekala minulo soboto, sta se udeležila tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in podžupan Miro Bozja.

Letošnja spominska slovesnost je bila vnovič odlično obiskana, saj so pod Vršič pripeljali okrog 20 avtobusov obiskovalcev, mnogi so do kapelice tudi pripešačili.

Slavnostna govorca sta bila predsednik državnega zbora Dejan Židan in prorektor ljubljanske univerze Boštjan Botas Kenda, slovesnosti pa sta se udeležila tudi predsednik RS Borut Pahorin predsednik vlade Marjan Šarec.

Slavnostni govorec Dejan Židan je med drugim poudaril, da je sicer skromna kapelica neprecenljiv dar spomina, ki nas nemo, a vztrajno dolga desetletja opominja in nosi nenadomestljivo sporočilo:

»Podarile so nam ga prejšnje generacije, ki so se zavedale krhkosti in dragocenosti miru ter nesmiselnosti trpljenja in vojn. Ruska kapelica je postala več kot le kraj pietete in simbol globokega prijateljstva med narodoma, postala je del naše moralne in civilizacijske zaveze, da tej in prihodnjim generacijam zagotovimo mirno in varno življenje. Žal so nekatere naše zavestne odločitve pripeljale do tega, da smo breme ekonomske, socialne, okoljske, politične nestabilnosti in skrbi za prihodnost prevalili na pleča najmlajše generacije. Prav zaradi nje si ne smemo več privoščiti razdiralnih vzorcev v mednarodni politiki.«

Vodja ruske delegacije je bil minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov, ki je napovedal skorajšnjo postavitev novega simbola prijateljstva, spomenika vseh slovenskih žrtev obeh svetovnih vojn na ruskih tleh, ki bo stal v Parku zmage v Moskvi.

Letošnjo prireditev so povezali s stoletnico ustanovitve ljubljanske univerze, pri kateri so imeli pomembno vlogo tudi prebegli ruski profesorji. Prisotni so bili tudi člani Društva 13 13 in na svojstven način že s svojo prisotnostjo pričarali obdobje prve svetovne vojne.

Po koncu spominske slovesnosti se dogajanje preselilo v središče Kranjske Gore, kjer je bilo veliko priložnosti za izmenjavo informacij in mnenj med predstavniki političnih, gospodarskih in diplomatskih sredin iz obeh držav.

Bovški župan Valter Mlekuž in podžupan Miro Bozja sta se srečala tudi s kranjskogorskim županom Janezom Hrovatom in bohinjskim županom Jožetom Sodjo, seveda pa je bila to odlična priložnost za pogovore o aktualnih zadevah v vseh treh prijateljskih občinah znotraj TNP.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: MIRO BOZJA