Kmečke igre v Čezsoči so še ena od prireditev, ki jih neposredno sofinancira Občina Bovec in ki v svojem bistvu predstavljajo kmečka opravila, navade in šege našega območja. Zato jih vsako leto odpre župan Občine Bovec in tako je bilo tudi letos.

V opoldanskem času so na osrednjem čezsoškem trgu pri cerkvi, kjer je bilo seveda tudi celotno prizorišče, domačini predstavili etnološke značilnosti Bovškega, pri čemer seveda že tradicionalno ne sme manjkati žganjekuha, pa predenje volne na 120 let starem kolovratu, sirarstvo, pletenje košar iz vrbe in leske, klepanje kose in letos tudi priprava stelje za živino.

Nato so na prizorišče vkorakale sodelujoče ekipe, ki so letos prišle iz Libelič, Podkorena,  Pivke in seveda domače Čezsoče. Najprej je v imenu organizatorja TD Čezsoča vse pozdravil aktualni predsednik Bruno Kravanja, nato pa še župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Vsem ekipam se je zahvalil za udeležbo in pozdravil trud mlajše generacije, da ohranja tradicijo:

»Že vse od začetka sem bil pri organizaciji teh prireditev, zato sem toliko bolj vesel, da je mlada generacija zdaj tako kakovostno prevzela vajeti in se naša tradicija nadaljuje. Kmečke igre so tudi pomemben doprinos turistični ponudbi Bovškega, saj se na Kmečkih igrah zabavajo tako številni turisti kot tudi prebivalci sosednjih občin in seveda domačini. Vsem ekipam želim veliko užitkov pri tekmovanju, seveda pa je pri vsem najbolj pomembno druženje in prijateljsko sodelovanje,« in s temi besedami je tudi Mlekuž tudi odprl letošnje Kmečke igre, v katerih so ekipe izdelovale zaboje za »čompe« in s srpom pokosile »čompovlje« ter čompe pobirali v narejene zabojnike, ki so morali seveda zdržati težo tovora, v drugu igri so zabijali plotove, v tretji pa v igri »Tudi slepa kura zrno najde« pobirali koruzo in jo nato ličili v vnaprej pripravljene zabojčke.

Skozi ves popoldan je bila na voljo različna kulinarična ponudba, zvečer pa so najbolj »zažgale« županove palačinke, saj jih je župan Valter Mlekuž lastnoročno pekel in menda bogato prispeval k prodaji.

Večer se je nadaljeval z zabavo ob glasbi glasbene skupine Gadi, med vsako rundo so izžrebali številke vstopnic in lastnikom predali odlične nagrade, »šacal« so skupno težo sira, steklenice Kilca in čepice v košari, skupaj s težo košare in čisto na koncu izbrali še Kerlca Kmečkih iger Čezsoča 2019.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: ERVIN MIKLAVEC