Ob prazniku Občine Bovec je v krožišču pri letališču Bovec potekalo tudi odkritje lesene skulpture, planinskega orla, in s tem simbolična predaja krožišč svojemu namenu. Gosti so si najprej ogledali krožišče z gamsom pri bencinski črpalki, nato pa so se udeležili slovesnega odkritja skulpture v krožišču pri letališču. Ob prihodu jih je pričakala skladba Boška dolina.

Odkritja so se udeležili državna sekretarka Nina Mauhler in sekretar Jaka Klajderič, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, projektant in predstavniki izvajalcev ter kar lepo število domačinov. V pozdravnem nagovoru je župan Valter Mlekuž, katerega zamisel sta obe skulpturi v obeh novih krožiščih, poudaril, kako pomembni sta ti krožišči za povečanje varnosti v prometu:

»Veliko truda in prigovarjanja pri odgovornih na državni ravni je bilo vloženega, da smo s skupnimi močmi le prišli do teh dveh krožišč. Še posebno to križišče je bilo smrtno nevarno in tu so se zgodile tudi hujše nesreče. Hvala državi in Ministrstvu za infrastrukturo, da so prisluhnili našim prošnjam, saj je to velik korak k umirjanju prometa na naših cestah. Hvala tudi državni sekretarki Nini Mauhler, da se je s sodelavci udeležila odkritja te skulpture. Seveda pa največja zahvala in pohvala avtorju obeh skulptur, Milošu Domevščku, ki ju je izdelal v rekordnem času. Gamsa v krožišču pri bencinski črpalki in orla v tem krožišču. Živimo v gorskem svetu in tod domujejo številne živali. Zato se mi je zdelo samoumevno, da vsaj dve upodobimo tudi na tej obvozni cesti. V tem krožišču je seveda tudi odcep za letališče in planinski orel z razprtimi krili v letu zelo nazorno simbolizira varen let in s tem bližino letališča.,« je med drugim dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

S kratkim pozdravnim nagovorom je pridobitev pohvalila tudi državna sekretarka Nina Mauhler:

»Zelo nas veseli, da ste investicijo Ministrstva za infrastrukturo tako bogato nadgradili. Sredstva za izgradnjo obeh krožišč je zagotovila država, sredstva za ureditev osrednjega prostora pa Občina Bovec. Ob tem, da bo promet skozi krožišča potekal bolj umirjeno, imajo mimoidoči v teh dveh krožiščih tudi kaj videti,« je poudarila in pohvalila županovo zamisel in avtorja obeh skulptur Miloša Domevščka.

Skulpturo orla so odkrili na način, da je ob zvokih bobna avtor, Miloš Domevšček, z dvigom občinske zastave, ki je prekrivala orla, razkril tega lepotca, pri tem pa so mu pomagali župan Občine Bovec Valter Mlekuž, državna sekretarka Nina Mauhler in poslanec v DZRS Danijel Krivec. Prijeten dogodek je spremljalo kar lepo število domačinov, ki so novost pozdravili z bučnim aplavzom in odobravanjem. Zadonela je harmonika in sledilo je prijetno druženje. Prepričani smo, da s bo marsikdo prav na tem mestu tudi fotografiral in v svet ponesel glas o bovškem orlu in o bovškem gamsu.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC