V soboto je ob spomeniku padlim na planini Golobar potekala spominska slovesnost, s katero so se udeleženci poklonili mladim žrtvam. Organizator pohoda in spominske slovesnosti je bila tudi letos Lovska družina Čezsoča.

Prireditev je vodil predsednik LD Čezsoča Iztok Kenda, zapeli so člani Moškega pevskega zbora Golobar Bovec, z recitacijo so za posebno ganljiv program poskrbeli člani Gledališke skupine Bovec in učenci OŠ Bovec, za blagoslov je poskrbel bovški kaplan mag. Bogdan Vidmar, žalni venec pa sta pred spomenik postavila člana LD Čezsoča. Letos so prvič prebirali imena vseh padlih na planini Golobar, kar je vsem naježilo kožo.

Ob ustanavljanju Gradnikove brigade na planini Golobar so 26. aprila 1943 italijanski vojaki obkolili borce in v navzkrižnem ognju je padlo 43 mladih partizank in partizanov. Njihova trupla so na okruten način prenesli do vasi Kal-Koritnica, jih na kraju, kjer danes stoji spomenik, naložili na kamione in prepeljali do Bovca, kjer so jih na tukajšnjem pokopališču pokopali v skupni grobnici.

Vsako leto se slovesnosti udeleži tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki vedno znova poudarja, kako pomembna sta mir in svoboda in kako pomembno je ohranjati življenje v sožitju, v katerem danes živimo. Takratni dogodki nam morajo biti v spomin in opomin, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo, hkrati pa si nihče ne sme jemati pravice, da bi jih izkoriščal v politične namene. Tokrat so imele njegove besede še bolj globok pomen:

»Ti mladi fantje in dekleta so bili stari toliko kot nekateri izmed vas, ko so na tem mestu padli, da smo mi danes lahko v miru in svobodi tukaj,« je povedal župan z očmi nakazal na mlade udeležence spominske slovesnosti.

Za konec so vsi udeleženci skorajda mrmrajoče zapeli pesem V dolini tihi, ob slovesu pa so zatrjevali, da tako globoko doživete spominske slovesnosti na tej planini doslej še ni bilo.

Zapisal: MILAN ŠTULC