Včeraj so v Hiši EU v Ljubljani pripravili dogodek ob zaključku medijskega evropskega projekta “Makroregije Tukaj in Zdaj”. Dogodek je pripravila RTV Slovenija, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve in Službo Vlade RS za kohezijsko politiko in regionalni razvoj. Evropski projekt Televizije Slovenija je podprt s strani Evropske komisije, oddaje pa je pripravljala pisana ekipa novinarjev in režiserjev.

Eno od oddaj so posneli tudi na Bovškem oziroma na povezanem smučišču Kanin-Sella Nevea, ki je v čezmejnem povezovanju zagotovo primer dobre prakse. V imenu Občine Bovec se je dogodka udeležil Milan Štulc, pri Občini odgovoren za odnose z javnostmi, ki je sodeloval pri organizaciji snemanja oddaje na bovškem.

Na včerajšnjem srečanju v Ljubljani so ob številnih možnostih, ki jih ponuja povezovanje znotraj naše makroregije, in tudi med samimi makroregijami iskali tudi nove izzive in predloge za prihodnost. Vodja projekta je bila Barbara Zrimšek, režiserki Siena Krušič in Maja Prettner, novinarke pa Barbara Zrimšek, Darja Mihalič, Martina Vocci, Tjaša Kosar in Simona Jerala, včeraj pa so si udeleženci lahko ogledali tudi izbrane oddaje posameznih regij.

Slovenija je edina država, ki leži v treh makroregijah, Jadransko – Jonski, Alpski in Podonavski, kjer se v okviru regionalne in kohezijske politike odvijajo številni projekti , ki jih predlagajo evropski državljani, nevladne organizacije, regionalne institucije in povezujejo različne evropske države, kar je pravi medijski izziv.

»Z oddajami želimo nagovoriti vse generacije, zlasti mlade, ki razvijajo inovativne ideje v svojih okoljih, s tem pa tudi nova trajnostna delovna mesta in so tako lahko soustvarjalci razvoja MAKROREGIJ. V 25 kratkih oddajah smo ujeli zgodbe ljudi, njihovih idej in povezovanja iz šestih držav, ki ležijo v treh makroregijah EU. Dobre prakse v posamezni makroregiji bomo zaokrožili in nadgradili v treh 25 minutnih oddaja, v 50-minutnem dokumentarcu ob koncu projekta, pa želimo predstaviti tudi politične cilje EU v okviru makroregijskih strategij. Zgodbe vam bomo pripovedovali skozi ekrane, splet in družbena omrežja, da bomo tukaj in zdaj, iskali in zbrali ideje, ki nas bodo povezale. Oddaje MAKROREGIIJE Tukaj in Zdaj bodo prevedene tudi v številne evropske jezike, v nekatere smo jih že prevedli in opremili s podnapisi, in bodo po koncu projekta odšle na pot v različne države,« je v uvodnih besedah povedala Barbara Zrimšek.

Prisotni so bili tudi predstavniki posameznih ministrstev, uvodna beseda govornikov pa je pripadla nacionalni koordinatorki za makroregionalne strategije EU z Ministrstva za zunanje zadeve RS Andreji Jerina. Udeležence dogodka je informirala o bistvu in učinkih makroregionalnega sodelovanja in pri tem podčrtala, da so makroregije povezane z življenjem ljudi. Zato je pomembno, da imajo znanje in informacije na razpolago; ključni pri tem so mediji.

Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve so o dogodku ZAPISALI.

Pri iskanju in snovanju zgodb je sodelovala tudi Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Tudi na njihovi spletni strani so OBJAVILI  PRISPEVEK.

Staša Mesec, vodja projekta EUSAIR Facility Point na SVRK, je ob tem spomnila, da je v interesu partnerstva, da se zgodbe, ki so nastale v okviru projekta Makroregije Tukaj in Zdaj, predstavi tudi širše, saj na svež in inovativen način predstavljajo pomembnost sodelovanja in povezovanja različnih držav s skupnimi cilji. »Te zgodbe želimo maja 2019 predstaviti tudi na forumu v Črni gori, saj želimo projekt in zgodbe teh dokumentarnih filmov ter pridobljene izkušnje v okviru projekta skupaj s TV Slovenija prenesti tudi mladim, ki bodo tam sodelovali«.

Pripravil: MILAN ŠTULC

Foto: MILAN ŠTULC in ARHIV ORGANIZATORJEV