Danes je ob kotlovnici Daljinskega ogrevanja na lesno biomaso potekalo slovesno odprtje DOLB Bovec, saj se zdaj ogreva vseh 12 odjemalcev oziroma 15 objektov. Slovesnosti se je udeležil tudi mag. Bojan Kumer, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo.

Med vidnejšimi gosti so bili prisotni še poslanec v DZ RS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, direktor agencije DOLB Nova Gorica, predstavniki izvajalca Esotech in podizvajalcev, nekateri odjemalci in drugi. Najprej je pod prsti bovškega harmonikarja Andraža Vajngerla zadonela harmonika, kot se v gorskem svetu tudi spodobi, nato pa je potek gradnje in tehnične zmogljivosti predstavil v.d. direktorja DOLB Bovec Silvan Hrovat.

Spomnil je, da se gradnja sistema DOLB v Bovcu načrtuje že dolga leta, v zadnjih štirih letih pa je prišlo tudi do realizacije. Gradnja se je začela letos spomladi, do danes pa je postavljena celotna mreža toplovoda v prvi fazi in so nanj priključeni predvsem večji odjemalci in pa javni objekti. Sistem v kurilnici je popolnoma avtomatiziran, tako da se iz zalogovnika za lesno biomaso ta samodejno pomika do polža, ki podaja biomaso v peč, kjer je izgorevanje izjemno visoko. Dim se pomika skozi posebne dimnike s filtri, ki omogočajo, da se v zrak ne izpusti niti najmanjši odstotek trdih delcev. Tistega nekaj pepela, ki pri tem nastane, pa se samodejno izloča v posebne zabojnike. V kurilnici sta v prvi fazi postavljena dva kotla po 500 kW in pa peč na kurilno olje kot rezervna varianta, kar pomeni popolno zanesljivost obratovanja. Objekt je zgrajen tako, da omogoča preprosto širitev za izvedbo druge faze.

Pozdravne besede je zbranim namenil tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, zadolžen za energetiko, mag. Bojan Kumer. Občini Bovec je čestital za uspešno izveden projekt in se veselil dejstva, da se bomo v Bovcu zdaj greli s cenejšim energentom predvsem pa, da ta prihaja iz domačega okolja in da bo sistem DOLB bogato prispeval k zmanjšanju emisij in trdih delcev v zraku.

»Želim vam še veliko tovrstnih podvigov in pa dolgo obratovanje zgrajenega sistema,« je zaključil Kumer.

Pred dogodkom so se vsi še kako strinjali, da bo slavnostni govornik župan Občine Bovec Valter Mlekuž, saj je skupaj z Občinskim svetom v zadnjem mandatu pripeljal do realizacije izgradnje DOLB:

»Prvi koraki so bili storjeni še v času županovanja Danijela Krivca, vendar so kasneje vse aktivnosti zamrle. Ob nastopu mojega mandata sem volivcem obljubil, da bomo prvo fazo  projekta DOLB dokončali do konca mandata in to nam je s skupnimi močmi tudi uspelo. Župan Ima lahko še tako dobre zamisli in pobude, vendar brez konstruktivnega Občinskega sveta in odličnih sodelavcev še tako dobrih načrtov ni mogoče izpeljati. Občina Bovec ima v lasti več kot 60% vseh gozdov na Bovškem, zato je ta investicija tudi v tem smislu zelo pozitivna. Seveda pa se moram zahvaliti vsem izvajalcem za korektno izvajanje, med odjemalci pa predvsem družbi Mahle, ki je med vsemi trenutnimi odjemalci daleč največji in zagotavlja okoli polovico celotnega odjema toplotne energije.,« je med drugim dejal Mlekuž in ob koncu vsem čestital za dokončanje projekta.

Sledil je blagoslov DOLB, ki ga je izvedel bovški župnik in dekan Vilijem Čušin, nato pa sta državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, zadolžen za energetiko, mag. Bojan Kumer in župan Občine Bovec pridobitev na izviren način slovesno predala svojemu namenu. Nista namreč prerezala traku, temveč sta, ker gre za lesno biomaso, prežagala debelejšo vejo in povabila vse udeležence k ogledu.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: TATJANA WOJČICKI