Ob prazniku Sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, organizatorji dogodka v Rablju vedno povabijo tudi sosednje Občine iz Slovenije in Avstrije. Letos sta Občino Bovec zastopala direktorica uprave mag. Katarina Barbara Ostan in Milan Štulc.

Najprej so se vsi poklonili spominu padlim avstrijskim vojakom v prvi svetovni vojni, ki so pokopani v skupni grobnici na pokopališču v Rablju, med drugimi pa je vse pozdravil župan Občine Trbiž Renzo Zanette. V svojem nagovoru je poudaril, da so bili to časi, ko se je vojskovalo in borilo za ozemlja, kar je bila osnovna naloga vojakov, danes pa je osnovno poslanstvo vojakov oziroma vojska vseh demokratičnih držav ohranjanje miru in vrednot.

Sledila je sveta maša v kapeli v rabeljskem rudniku, kakšen kilometer globoko v jami, kjer se daruje sveta maša za vse rudarje, ki so delali v tem rudniku. Med udeleženci je bilo tudi letos kar nekaj prebivalcev z Bovškega, med njimi tudi nekateri še živeči rudarji, ki so si v tem rudniku služili vsakdanji kruh. Žal so preštevilni tam pustili tudi svoja življenja.

Somaševal je tudi bovški župnik in kaplan Vili Čušin, med mašo pa so po tradiciji v treh jezikih prebrali tudi rudarsko molitev k sveti Barbari. V slovenščini jo je prebral Igor Černuta iz Loga pod Mangartom. Prijatelji iz Avstrije pa so rudniku podarili kip Sv. Barbare.

Po maši v rudniku je sledilo prav tako tradicionalno polaganje spominskega venca pred pomnikom rabeljskim rudarjem, ki stoji pred vhodom v ta del rudnika. Spominu nanje seje poklonil trbiški župan Renzo Zanette, ki je v nadaljevanju poudaril odlično sodelovanje z Občino Bovec in naštel tudi nekatere projekte, ki jih Občina Trbiž in Občina Bovec pripravljata predvsem v smislu dodatne turistične ponudbe.

Ker se letos zaradi obiska ostarelih Bovčanov v domovih za ostarele župan Valter Mlekuž ni mogel udeležiti dogodka, je njegovo odsotnost opravičil in v njegovem imenu spregovoril nekaj besed Milan Štulc. Poudaril je izjemen pomen rabeljskega rudnika za prebivalce Bovškega, saj je ta dajal kruh številnim bovškim družinam. V imenu Občine in župana se je zato zahvalil vsem, ki so jim dali to priložnost in jim pomagali pri opravljanju težkega dela. Kot je dejal, je bil to z znojem prepojen kos kruha, a vendarle debelejši, kot so si ga takrat lahko prislužili doma. Navezal se je tudi na besede trbiškega župana Zanetteja, in dejal, da se je med Občinama Trbiž in Bovec, še posebej med obema županoma, v zadnjih štirih letih stkalo pristno prijateljstvo, ki pelje k pomembnim projektom in trajnostnemu razvoju celotnega območja. Seveda v sodelovanju tudi z Občinama Kluže in Rezija. Prav pristno prijateljstvo pa je tudi edini garant za trajni mir med narodi, zato je širitev in krepitev prijateljevanja izjemnega pomena.

V večnamenski dvorani ob jašku, po katerem so se nekoč v globine spuščali rabeljski rudarji, je nato potekalo prijetno druženje, ob katerem so zazvenele zdravice v italijanskem, nemškem in seveda slovenskem jeziku.