V preddverju Kulturnega doma Bovec je danes potekala gobarska razstava, na kateri je bilo predstavljene več kot 220 različnih gob z Bovškega.

Razstavo že tradicionalno pripravlja domačin Bojan Rot, determinator – samostojni svetovalec. Zaradi izjemno bogate predstavitve gob, ki rastejo na Bovškem in še posebno zaradi izobraževalne narave same razstave to razstavo že več let finančno podpira tudi Občina Bovec, prostor v Kulturnem domu Bovec pa odstopi v brezplačno uporabo. Vsako leto si razstavo ogledajo učenci Osnovne šole Bovec, ki o gobah izvedo veliko novega, predvsem pa to, kako se je treba do njih obnašati, tudi če jih ne nabiramo in kako, če jih.

Razstava je seveda zanimiva z več vidikov, še posebej zato, ker Bojan tudi na Bovškem vsako leto odkrije in determinira kakšno novo gobo. Mikologijo oziroma bolje ljubezen do gobarjenja in prepoznavanja gob želi približati še posebno mladim.

Seveda gre pri tovrstni razstavi tako za prikaz užitnih in pogojno užitnih kot tudi neužitnih primerkov. Ob tem Bojan Rot vsakemu obiskovalcu prijazno razloži vse o gobarstvu, vse do priprave za hrambo oziroma okusnih gobarskih jedi.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC