Boruta Šulina je za tako izjemen dosežek v svoji pisarni sprejel župan Občine Bovec Valter Mlekuž in se mu za njegov doprinos prepoznavnosti Bovškega zahvalil z zlatim grbom Občine Bovec. V svojem mandatu je župan skupaj podelil tri zlate grbe Občine Bovec.

Mednarodna žirija (BIG SEE FASHION AWARDS 2018 WINNERS) je namreč  izbrala tri zmagovalce, najboljše med najboljšimi iz celotne SEE-regije (jugovzhodne evropske regije), torej iz osemnajstih držav. Med njimi je tudi kreacija modnega kreatorja iz Bovca Boruta Šulina. Za kreacijo je našel navdih v čarobnih čebelah, satju in starih slovenskih čebeljih panjskih končnicah ter slikah slovenskega umetnika Zmaga Modika. Slike so bile prenesene na svilo s pomočjo tehnike polstenja (filcanja), za kar je več kot mesec dni dela v to kreacijo vložila domačinka Irma Čopi.

 »Kot kuratorski tim smo izjemno uživali v pripravljanju in izbiranju najboljših kreacij, delo je bilo težko zgolj zato, ker je v SEE-regiji res obilica vrhunsko nadarjenih modnih oblikovalcev. Vsi izbrani modni oblikovalci so v posameznih kategorijah že dobitniki nagrad BIG SEE FASHION AWARDS 2018 za svoje države. Tisti, ki jim je uspelo, pa vedo nekaj: lepa obleka ni več dovolj. Obleka pridobiva vse več vsebine, koncepta, v modi se rojevajo nova gibanja, ki jim hitra moda ni več zmožna slediti: slow fashion, sustainablefashion, gender free fashion, ethicalfashion, cruelty free fashion, bio-mimeticsfashion in še in še bi lahko naštevali. Oživljajo se tradicionalne stare tehnike ter uporabljajo inovativne nove tehnologije in materiali,« so na svoji spletni strani zapisali člani kuratorske ekipe.

Borut Šulin je svojo kreacijo županu Valterju Mlekužu in direktorici Uprave Občine Bovec mag. Katarini Barbari Ostan predstavil z eno od najzgovornejših fotografij, pri tem pa povedal, da so bili ob drzni zamisli vključitve motivov bovških panjskih končnic s polstenjem na svilo navdušeni čisto vsi, katerim je predstavil zamisel.

»Okrog sebe smo zbrali kar lepo število priznanih mojstric polstenja iz Italije, vendar so bile končno izdelavo sposobne izvesti le Bovčanke iz Društva Od ovce do izdelka. Moja odločitev, da se spopadem s tako velikim izzivom, se je pokazala za pravilno. Tematika čebel, bovških panjskih končnic in satja, ki ga predstavlja štola, ter vizija panjskih končnic 2030, so zagotovo atributi, ki so dali kreaciji domačnost in vrhunskost visoke mode obenem,« je ob obisku v županovi pisarni dejal Borut Šulin.

Ob predaji zlatega grba Občine Bovec je Mlekuž poudaril, da je tudi sam ponosen na to, da bo Šulinova modna kreacija visoke mode ob boku velikih modnih kreatorjev, kot so Trussardi in drugi, ponesla v svet tudi ime Bovca.

» Veseli me, da je z omogočanjem prostora za atelje modnega kreatorja Boruta Šulina v Bovcu nekaj k temu uspehu prispevala tudi Občina Bovec. Z Borutom Šulinom postaja tako Bovško prepoznavno tudi v svetu visoke mode, na kar smo lahko ponosni čisto vsi. Borut vztraja v Bovcu, čeprav bi lahko že zdavnaj sprejel ponudbe pomembnih modnih hiš za premik v velika mesta. In to pri njem še posebej cenim. Ta domačnost pa se je zagotovo obrestovala tudi v njegovi zadnji kreaciji in izjemnem dosežku,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal MILAN ŠTULC

Foto: MILAN ŠTULC in NINA ŽNIDERŠIČ