V septembru so zaključili z deli na cesti Žaga – Učja, tako da je zdaj cesta zopet prevozna za ves promet. Najzahtevnejša dela so bila obnova mostov Globočak in Suha struga, utrdili pa so tudi večino podpornih zidov in namestili zaščitne ograje.

Gre sicer za državno cesto, torej je tudi investitor država, na nevarne odseke pa je že vrsto let opozarjala tudi Občina Bovec in od države zahtevala ukrepanje. Pri tem so svojo skupno pobudo za celostno ureditev ceste tako na slovenski kot italijanski strani izražali kar trije župani, ob bovškem Valterju Mlekužu še župana Občin Rezija in Čento Sergio Chinese in Mauro Stecatti. Po sanaciji odseka na cesti med Učjo in Čento po lanskoletni naravni katastrofi na italijanski strani, je zdaj cesta na celotni relaciji odprta za ves promet.

Cesta je namreč najbližja povezava med Bovcem in Čento ter kraji v Reziji, izjemno priljubljena pa je tudi za kolesarje in motoriste.

Župan Valter Mlekuž se v imenu Občine Bovec odgovornim na resornih ministrstvih zahvaljuje, da so prisluhnili lokalnim potrebam in po več letih truda končno pripeljali do realizacije ureditve najbolj perečih točk na omenjeni cesti.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC