Z Bovcem pobrateni Čenti so letos že deseto leto zapored pripravili Dneve bavarskega piva, ki ga vsako leto pripravita pobrateni Občini Čento in Občina Unterföhring iz Nemčije, k sodelovanju pa povabijo tudi pobrateni Občini Bovec in Podklošter iz Avstrije.

Na letošnji otvoritveni slovesnosti je Občino Bovec zastopal Milan Štulc, predstavnikov Podkloštra pa tudi letos ni bilo. Kot vedno se je slovesnost začela pred farno cerkvijo na Rimskem trgu, od koder smo v spremstvu godbe na pihala iz Unterföhringa krenili po ulicah Čente do prireditvenega prostora.

Tam sta župana Čenta in Unterföhringa Mauro Steccati in Andreas Kemmelmeyer natančno ob 12.00, tako kot to naredijo tudi na Münchenskem Oktoberfestu, zabila pipi v soda prijateljstva. Seveda tudi letos ni šlo brez špricanja, je pa Mauro Steccati zelo vešče zabil pipo in kot je sam dejal, naredil manj »škode« kot preteklo leto.

Mauro Steccati, Andreas Kemmelmeyer in Milan Štulc so nato s prijatelji nazdravili letošnji prireditvi prijateljstva in s tem uradno odprli Dneve bavarskega piva v Čenti. Sledili so pozdravni nagovori, kot gostitelj pa je najprej pozdravil župan Čente MauroSteccati, ki je poudaril pomembno dejstvo, da se župani in občinske uprave menjajo, sodelovanje med občinami pa se nadaljuje in je letos doseglo okroglo obletnico, 10 let prijateljevanja in organiziranja Dnevov bavarskega piva v Čenti.

Župan Občine Unterföhring Andreas Kemmelmeyer je izrazil veselje, da se lahko s pravim bavarskim pivom zopet predstavi v Čenti, poudaril pa je, da je samo pristno prijateljevanje garant za dolgoletno sodelovanje. Zahvalil se je tudi organizatorjem prireditve, da vedno pripravijo tako dober prireditveni prostor s tako pestrim programom.

V svojih pozdravnih besedah je Milan Štulc prenesel pozdrave župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, opravičil njegovo odsotnost zaradi nujnih službenih obveznosti:

» Ta prireditev v Čenti je zagotovo izjemno dober primer evropskosti. Brez da bi hotel zmanjšati pomembnost evropskih poslancev v Evropskem parlamentu, pa le moram izraziti prepričanje, da Združene Evrope ne tvorijo oni, temveč mi danes tukaj. Prijateljevanje med narodi je edino zagotovilo za trajni mir v tem koncu sveta, naše Občine, naši župani in vsi vi danes v tem šotoru, pa smo najboljši zgled, kako se prijateljstvo razvij in krepi. In danes lahko rečem, da tudi pivo združuje,« je zaključil Štulc in požel močan aplavz okoli 2000 glave množice.

Izmenjali so si priložnostna protokolarna darilca, letos pa je za župana Čente Maura Steccatija posebno darilo, dvolitrsko steklenico domačega piva, podarila bovška pivovarna Thirsty river, zato je ob predaji Štulc povedal, da zdaj ta pivovarna, čeprav majhna, postavlja Bovec tudi na zemljevid evropskih  pivovarskih krajev. Ob vrčku Bavarskega in prijetnem kramljanju so nato nadaljevali druženje.

foto: MARCO FALCIGLIA