Včeraj je organizator Festivala dei cuori v Vidmu sklical novinarsko konferenco, na kateri je sodeloval tudi predstavnik Občine Bovec, saj bo vseh 6 plesnih skupin, ki prihajajo v Čento s celega sveta, nastopilo tudi v sklopu Bovških poletnih večerov na bovškem trgu.

Novinarsko konferenco, ki so jo pripravili v poročni dvorani palače D`Aroncov Vidmu, je gostil videmski župan Pietro Fontanini, ki je tudi prvi nagovoril vse prisotne. Videm namreč letos prvič pristopa k festivalu, tako kot v Bovcu pa bo tudi v Vidmu nastopilo vseh 6 folklornih skupin. Po lanskoletnem pristopu Občine Humin, se bo Festival src tako odvijal v Čenti, Bovcu, Huminu in Vidmu.

V Čenti bo to že 49. Festival dei cuori, župan Občine Čenta Mauro Steccati pa je ob poudarjanju pomembnosti festivala opozoril tudi na neživljenjske zahteve države do organizatorja, ki zaradi zagotavljanja varnosti zahteva praktično nemogoče pogoje. Izpostavil je tudi dolgoletno odlično sodelovanje pobratenih Občin Bovec in Čenta na več področjih, zelo pa je pohvali samo organizacijo nastopov na bovškem trgu in se ob tem zahvali kolegu Valterju Mlekužu in njegovi ekipi tudi za vsakoletno organizacijo vodenega ogleda doline Soče za vse nastopajoče skupine. Kot je dejal, se vsi nastopajoči z Bovškega vedno vrnejo v Čento zelo navdušeni.

Predsednik Folklorne skupine Chino Ermacora iz Čente in direktor Festivala deicuori Massimo Boldi je predstavil vse organizacijske postopke, ki postajajo vse težje izvedljivi že zaradi pridobivanja viz za člane folklornih skupin predvsem iz afriških in južnoameriških držav, najavil in potrdil pa je tudi nastope letošnjih folklornih skupin, ki prihajajo s KITAJSKE, iz KOLUMBIJE, KUBE, BOZWANE, VZHODNEGA TIMORJA IN UZBEKISTANA.V Čenti bo seveda nastopila tudi domača FOLKLORNA SKUPINA CHINO ERMACORA. Tudi on je izpostavil dolgoletno odlično sodelovanje z Občino Bovec, pri čemer je posebej poudaril, da je v zadnjih letih to sodelovanje še posebno pristno. V tej luči se je Občini Bovec tudi on zahvalil za izjemen dan, ki ga pripravi za nastopajoče skupine.

Občino Bovec je zaradi nujne zadržanosti bovškega župana Valterja Mlekuža doma zastopal Milan Štulc,ki je seveda najprej prenesel prisrčne županove pozdrave, nadaljeval pa z besedami, da je ime festivala »Festival src« že samo po sebi zelo zgovorno:

»Prvič zato, ker morate imeti organizatorji, še posebej direktor Massimo Boldi, ogromno srce, da s prostovoljnim delom pripravite in izpeljete tako zahteven projekt, seveda pa tudi zato, ker z omogočanjem spoznavanja različnih svetovnih kultur skupaj združujemo srca z vsega sveta. Naš župan Valter Mlekuž vedno poudarja, da postanejo ob nastopih tako odličnih folklornih skupin Bovec in celotno območje od Čente, Humina vse do Bovca, letos tudi Vidma, svet v malem. Sicer smo v Bovcu že vse poletje vpeti v različne prireditve, ki smo jih poimenovali Bovški poletni večeri, začeli pa smo jih z nastopom Lee Sirk, ki je Slovenijo zastopala na Eurosongu, vendar lahko z lahkoto rečem, da sta dva večera, ki jih obogatijo folklorne skupne Festivala dei cuori, res nekaj posebnega. V imenu našega župana Valterja Mlekuža in Občine Bovec se zahvaljujem Festivalu dei cuori in Občini Čenta, da že vsa ta leta omogočita nastope tudi v Bovcu, veseli pa me, da ste tudi vi zadovoljni z našim pristopom in organizacijo. To sodelovanje je res preraslo vsa pričakovanja, pred leti se je namreč začelo z nastopom ene folklorne skupine v Bovcu, zadnja leta pa vseh šest, seveda pa še posebej veseli dejstvo, da smo medtem postali več kot le predstavniki Občin in Folklorne skupine Chino Ermacora, postali smo namreč pravi in pristni prijatelji,« je med drugim povedal Milan Štulc, pri Občini Bovec zadolžen za odnose z javnostmi. Nekaj besed je namenil tudi predstavitvi občine Bovec in turističnega utripa na Bovškem.

Na Bovškem trgu bodo tako nastopile Folklorne skupine:

v petek, 17. avgusta: KITAJSKA, KUBA in VZHODNI TIMOR

v ponedeljek, 20. avgusta: KOLUMBIJA, BOZWANA in UZBEKISTAN

Oba večera se bosta začela ob 20.30.

Foto: ARHIV FOLKLORNE SKUPINE CHINO ERMACORA