Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil sprejem ob vročitvi listin o častnem pokroviteljstvu nad prireditvami ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Leto 1918 je ena od ključnih prelomnic evropske in slovenske novejše zgodovine. Zaznamuje ga konec prve svetovne vojne, ki mu je sledilo politično preoblikovanje Evrope, in nastanek vrste novih držav.

»Slovence je prva svetovna vojna zaznamovala kot posameznike in kot narod. Ljubezen do domovine se je za nekatere končala s smrtjo daleč od doma. O tem danes pričajo mnogi spomeniki na tujih tleh – nedavno so se jim pridružili tudi novi, denimo v Doberdobu v Italiji, Lvovu v Ukrajini, Gorlicah na Poljskem, ki jih je otvoril predsednik republike Borut Pahor. Letos bomo z različnimi prireditvami obeležili 100. obletnico konca prve svetovne vojne. Zaokrožila jih bo sklenitev evropske zaveze za mir. Tako želimo spet in spet opominjati, da je mir edina prava izbira,« so zapisali v sporočilu za javnost Urada predsednika Republike Slovenije.

V nagovoru je predsednik republike zahvalil vsem, ki se bodo v letošnjem letu spominjali 100. obletnice konca prve svetovne vojne, ko bodo s svojimi prireditvami osvetlili srečo, ki jo je ob koncu vojne občutil človek, ter pospremili neskončno upanje človeštva, da bo enkrat zavladal trajni mir.

»Vsi ti dogodki želijo nagovoriti sedanje in prihodnje rodove. Da smo dolžni, tudi zaradi žrtev, storiti vse, da nikoli ne dopustimo, da majhne nestrpnosti, kasneje manjši ali večji konflikti prerastejo v morije velikih razsežnosti,« je dejal predsednik Pahor in poudaril našo skupno odgovornost, da s svojim ravnanji, izjavami in zgledom negujemo medsebojno spoštovanje in razumevanje. »Vojna ni rešila problemov, ampak je povzročila nove,« je dejal predsednik Pahor. »Vse probleme moramo rešiti po mirni poti. Če ne bi verjeli v to osnovno premiso, ne bi verjeli, da vojn več ne bo,« je svoj nagovor zaključil predsednik Pahor in dodal, da z današnjim dogodkom slovenski javnosti pošiljamo sporočilo in upanje.

Dogodka sta se na povabilo predsednika RS Boruta Pahorja udeležila tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž v imenu Občine Bovec in predsednik KS Soča Trenta Božidar Kavčič v imenu KS Soča Trenta, oba pa sta prejela predsednikovo listino o častnem pokroviteljstvu, in sicer nad slovesnostjo »Poklon žrtvam prve svetovne vojne«, projektom izgradnje pokopališke kapele, s katero bo ponazorjeno slovensko-češko prijateljstvo.

Listino o častnem pokroviteljstvu Meddruštvenemu odboru Planinskih društev Posočja nad spominskim pohodom za mir h Krnskem jezeru v spomin na žrtve prve svetovne vojne, je prejel predsednik prvega organizacijskega odbora Danijel Krivec. Z Bovškega sta se slovesnosti udeležila še bovški župnik in dekan Vilijem Čušin ter predstavnik Društva 1313 Miloš Domevšček.

Sicer pa so bile delegacije Zgornjega Posočja najštevilčnejše, zato si je predsednik Borut Pahor ob koncu vzel čas tudi za fotografiranje posebej z njimi.

Listine o častnem pokroviteljstvu so prejeli še:

Društvo PESKI 1914 – 1917 Tolmin nad spominsko slovesnostjo z mašo za padle v prvi svetovni vojni na Mrzlem vrhu pri Tolminu.

Fundacija Poti miru v Posočju nad razstavo »Jaroslav brda 1915-1917, Zgodba češkega vojaka na soški fronti«; koncertom Bobni miru v Kobaridu; in spominsko slovesnostjo ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne v Javorci.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Tolmin, nad koncertom miru v Drežnici.

Kobariški muzej nad mednarodnim koncertom Bobni miru v Kobaridu.

Občina Kobarid nad mednarodnim koncertom Bobni miru v Kobaridu in koncertom miru v Drežnici.

Občina Tolmin nad spominsko slovesnostjo ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne v Javorci.

Posoški razvojni center nad mednarodnim koncertom Bobni miru v Kobaridu.

Tolminski muzej nad spominsko slovesnostjo ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne v Javorci.

Občina Kranjska Gora nad spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Slovenska matica nad simpozijem »Slovenski prelom 1918: naše pripombe k prevratni dobi« in predstavitvijo popisa padlih slovenskih vojakov v prvi svetovni vojni.

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO nad slovesnostjo mladih ob mednarodnem dnevu miru ob Pomniku braniteljev slovenske zemlje na Cerju.

Veleposlaništvo Češke Republike v Republiki Sloveniji nad slovesnostjo »Poklon žrtvam prve svetovne vojne«, projektom izgradnje pokopališke kapele, s katero bo ponazorjeno slovensko-češko prijateljstvo.

Veleposlaništvo Ruske federacije v Republiki Sloveniji nad spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Dolenjski muzej nad razstavo »1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno«.

Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica nad razstavo »Viktor Ullmann – Priča in žrtev apokalipse«.

Inštitut za novejšo zgodovino nad simpozijem »Slovenski prelom 1918: naše pripombe k prevratni dobi« in predstavitvijo popisa padlih slovenskih vojakov v prvi svetovni vojni.

Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU nad simpozijem »Slovenski prelom 1918: naše pripombe k prevratni dobi« in predstavitvijo popisa padlih slovenskih vojakov v prvi svetovni vojni.

Društvo Slovenija Rusija nad spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Evropski karierni center za umetnike Triple Bridge nad mednarodnim umetniškim projektom, simfoničnim koncertom, Generacija’99.

Narodni muzej Slovenije nad razstavnim projektom »Stoletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. 1918 – 2018«.

 

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: MILAN ŠTULC

Foto: NEBOJŠA TEJIĆ/STA.