V Bovcu so se včeraj srečali predstavniki pobratenih Občin Bovec in Čenta (Tarcento), pod vodstvom županov Valterja Mlekuža in Maura Steccatija, in se dogovorili za nadaljnje sodelovanje pri organizaciji Festivala src tudi v Bovcu.

V pobrateni Občini Čenta bo to že 49. Festival deicuori, vse skupine, ki bodo nastopile v Čenti, pa se bodo predstavile tudi v Bovcu. Tako so se včeraj dogovorili župana Občin Bovec in Čenta Valter Mlekuž in Mauro Steccati, delegatka za turizem pri Občini Čenta Beatrice Follador, direktor Festivala dei cuori Massimo Boldi in tajnik občinske uprave Bovec Katarina Barbara Ostan.

Dogovorili so se tudi za datum nastopa, v Bovcu bodo po tri svetovno priznane plesne folklorne skupine nastopile v dveh večerih, in sicer v petek, 17. avgusta, in v ponedeljek, 20. avgusta, obakrat ob 20.00.

Tako kot vsako leto doslej, Občina Čenta namreč že vrsto zadnjih let posodi Bovcu vseh šest plesnih skupin, bodo plesalci na Bovško prispeli okoli poldneva, po kosilu pa jih bodo lokalni vodiči popeljali po dolini Soče navzgor, vse do Trente in izvira Soče. Kot je poudaril direktor Festivala dei cuori Massimo Boldi, so bile vse plesne skupine doslej nad prijaznostjo in gostoljubnostjo Bovčanov ter izjemno lepoto te doline nadvse navdušeni, zato so ob izvajanju plesov v Bovcu še posebej nabiti z močno energijo.

To je seveda komaj prva informacija, o podrobnostih pa vas bomo sproti obveščali tudi na tej spletni strani. Kmalu bomo sporočili tudi, iz katerih držav prihajajo letos plesne skupine. Že podatek, da se bodo v Italijo vse pripeljale z letali, pa da vedeti, da prihajajo od zelo daleč, tudi iz nekaterih eksotičnih držav.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC